Effectief opkomen voor jezelf: Autistische Wervingsconsulent

Een autistische afgestudeerde, die als wervingsconsulente in een bedrijf in Leeds (VK) werkt, heeft op zijn weg naar en op de arbeidsmarkt met een aantal uitdagingen te maken gehad. Deze casestudy laat zien hoe deze uitdagingen overwonnen kunnen worden door duidelijk te communiceren over de diagnose autisme en door pro-actief te zijn.

quotes

Hoe werd de baan gevonden?

Na zijn afstuderen alleen maar voor hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, was de autistische afgestudeerde klaar om een nieuwe functie te krijgen omdat de baan die hij had niet meer beviel, hoewel hij niet wist naar welke nieuwe functie hij zou willen overstappen.

Na wat tijd te hebben genomen om na te denken over zijn carrièreplan en vaardigheden en ervaring in kaart te hebben gebracht, was de afgestudeerde in staat om een bedrijf en een functie te vinden waarvoor hij graag wilde solliciteren. Vervolgens besteedden ze tijd aan het onderzoeken van verschillende platforms voor het zoeken naar een baan, waaronder LinkedIn, Indeed en andere.

De afgestudeerde vond zijn baan via LinkedIn en solliciteerde rechtstreeks bij het bedrijf waarvoor hij wilde werken. Vervolgens werd er contact met hem opgenomen door een recruiter van het bedrijf, die hem voorstelde voor de functie. Hij solliciteerde voor de baan en had een sollicitatiegesprek, waarna hij de baan in de wacht sleepte.

Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek maakte de afgestudeerde tijdens de wervingsprocedure bekend dat hij autisme had en vroeg hij of hiermee tijdens het sollicitatiegesprek rekening kon worden gehouden. Het bedrijf zorgde ervoor dat het sollicitatiegesprek ontspannen verliep en bood de geïnterviewde ruim de tijd om na te denken en de vragen te beantwoorden, iets wat de afgestudeerde met autisme nuttig vond en hem op zijn gemak stelde tijdens het sollicitatiegesprek.

Waren er uitdagingen?

Aanvankelijk had de afgestudeerde het goed naar zijn zin op het werk, maar hij had wel een paar kleine problemen met de werkomgeving en de communicatie met zijn managers, vooral over zijn behoeften als autist.

Als onderdeel van zijn baan moest de afgestudeerde een reeks examens afleggen om een diploma te behalen dat hem in zijn functie zal helpen. Deze examens veroorzaakten veel stress en angst bij hem, omdat de leerstof niet aansloot bij zijn leerstijl, waardoor het moeilijk was de stof voor de examens te leren.

Hoe werden deze uitdagingen overwonnen?

Nadat de baan was bemachtigd middels een sollicitatiegesprek, begon de afgestudeerde aan zijn introductie op het werk en kreeg hij ondersteuning van een extern bedrijf dat werkplekbeoordelingen uitvoerde. Op basis van deze evaluatie werd de afgestudeerde gespecialiseerde autisme arbeidscoaching aangeboden voor hemzelf en zijn manager, zodat ze openlijk konden communiceren over de diagnose van de afgestudeerde en hoe dit hem op de werkplek beïnvloedt, en zowel de werkgever als de werknemer ondersteuning konden bieden.

De afgestudeerde kon een derde aanbieder vinden die hetzelfde vereiste diploma aanbood, maar waar het lesmateriaal beter aansloot bij zijn leerstijl. Dit betekent dat hij kon blijven werken aan het diploma dat zijn werkgevers eisten.

Bovendien vroeg de afgestudeerde om flexibele werktijden zodat hij de tijd had om te studeren voor de examens, iets wat het bedrijf kon aanbieden en wat het evenwicht tussen werk en privéleven van de afgestudeerde heeft verbeterd en hem de tijd heeft gegeven om zich te concentreren op de komende examens.

Tips voor huidige studenten en afgestudeerden

  • Neem de tijd om na te denken over de baan waarop u wilt solliciteren en maak een carrièreplan, ook al gaat het alleen om de sector en niet om een specifieke functie.
  • Overweg stages te doen, veel werkgevers bieden stages aan die specifiek gericht zijn op autisten, met meer toegankelijke sollicitatieprocedures, meer ondersteuning, enz.
  • Zoek voor ondersteuning van loopbaanadviseurs, zij kunnen u helpen bij sollicitatiegesprekken, hoe u uw diagnose bekend maakt, enz.
  • Onderzoek de beste plaatsen om banen in uw vakgebied te vinden, bijv. LinkedIn, Indeed, enz.
  • Wees niet bang om uw autisme diagnose bekend te maken, het zal u op de lange termijn ten goede komen.

Tips om te delen met werkgevers

  • Sta open voor de recrutering van autistische afgestudeerden, geef hen gelijke kansen.
  • Wees bedachtzaam op kandidaten die een autisme-diagnose bekendmaken, zie het als een potentieel voordeel voor uw bedrijf.
  • Overweeg om de vragen voor het gesprek van tevoren op te sturen, zodat autisten de kans krijgen om over hun antwoorden na te denken en niet voor het blok worden gezet.
  • Probeer het interview zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, zodat de ondervraagde zijn tijd kan nemen.
  • Erken dat formele kleding erg ongemakkelijk kan zijn voor autistische mensen, laat kandidaten waar mogelijk kleding dragen die voor hen comfortabeler is, zelfs tijdens het sollicitatiegesprek.
  • Overweeg virtuele interviews, die kunnen minder zenuwslopend zijn dan face-to-face interviews, zodat kandidaten tussen beide kunnen kiezen.
  • Overweeg kandidaten werkervaring te laten opdoen, zodat zij hun vaardigheden op de werkplek kunnen tonen.
  • Als u opleidingen, cursussen of examens aanbiedt aan werknemers met autisme, neem dan de tijd om samen met hen op zoek te gaan naar een geschikte aanbieder van opleidingen, die de leerstof aanbiedt in een formaat dat voor de werknemer werkt.
  • Het aanbieden van mentoren op de werkplek kan erg nuttig zijn. Deze mentoren kunnen de nieuwe kandidaat helpen zich in zijn nieuwe rol in te werken en kunnen iemand zijn met wie de kandidaat tijdens het hele arbeidsproces werkgerelateerde onderwerpen kan bespreken.
  • Als u merkt dat de autistische werknemer het moeilijk heeft, probeer dan niet kritisch te zijn, maar zie dit in plaats daarvan als mogelijkheden voor coaching en training.
  • Moedig nieuwe werknemers aan om zichzelf te zijn op het werk en neem de tijd om hen kennis te laten maken met het team en de werkomgeving.