Hoe bereidt u zich voor op een interview?

Dit artikel laat u kennismaken met de stappen die nodig zijn om volledig voorbereid te zijn op een sollicitatiegesprek en geeft u praktische tips om u te helpen tijdens het gesprek optimaal te presteren.

Achtergrond

Een sollicitatiegesprek kan een beangstigende ervaring zijn, of het nu in persoon, telefonisch of online is. Maar met een goede voorbereiding vooraf kunt u de zenuwen tot een minimum beperken. Het doel van een sollicitatiegesprek is na te gaan of u het potentieel hebt om de job effectief uit te voeren. De recruiter wil vaststellen:

  • Kunt u het werk doen? Beschikt u over de juiste vaardigheden, kennis en ervaring
  • Zult u het werk doen? Bent u geïnteresseerd en enthousiast, bent u loyaal en toegewijd
  • Past u in het bedrijf? Heeft u de juiste instelling in lijn met de bedrijfswaarden

Er zijn een aantal verschillende soorten interviews:

  • Telefonisch interview: wordt vaak gebruikt om kandidaten te selecteren en te screenen voor een formeler proces
  • Formeel interview: gewoonlijk met twee tot vijf interviewers. Dit kan virtueel of in persoon
  • Groepsinterviews: waarbij u tegelijk met andere kandidaten kunt worden geïnterviewd
  • Assessmentcentra: waar u gevraagd kan worden een aantal taken uit te voeren, oefeningen te maken en een interview af te nemen, hetzij individueel, hetzij in een groep

Wat kan dit voor mij betekenen?

De meeste mensen zijn nerveus als ze worden geïnterviewd. Toch kan het zijn dat u sommige onderdelen van het interview uitdagender vindt, bijvoorbeeld:

  • Communiceren met vreemden of een groep interviewers
  • Beslissen of u uw handicap moet aangeven
  • Lange, onduidelijke vragen begrijpen
  • Behandeling van dubbelzinnige vragen
  • Zich aanpassen aan een andere instelling of omgeving 
  • Nadenken over non-verbale taal en hoe u overkomt
  • Oogcontact maken kan moeilijk zijn

Veel aanwervingsprocedures zijn bedoeld om inzicht te krijgen in uw sterke punten en vaardigheden. Om ervoor te zorgen dat u tijdens een sollicitatiegesprek op uw best presteert, kunt u overwegen om redelijke aanpassingen te vragen, zoals:

  • Vragen om een individuele interviewer in plaats van een panel van interviewers
  • Vragen om extra tijd om de vragen te beantwoorden
  • Vragen of u een kopie van de vragen van het gesprek voor u mag hebben of vóór het gesprek mag krijgen
  • Van tevoren duidelijkheid vragen over de verwachtingen van het gesprek

Gebruik onze Profile Builder tool voor een volledige lijst van mogelijke aanpassingen voor en tijdens het sollicitatiegesprek: Selecteer redelijke aanpassingen voor een aankomend interview.

Wat kan ik nu doen?

Bereid uw gesprek goed van tevoren voor, met behulp van onze 7-stappen aanpak

Praktische tips

Gebruik onderstaande stappen om u zo goed mogelijk voor te bereiden op uw gesprek.

  1. Onderzoek de organisatie

Zoek van tevoren zoveel mogelijk informatie over het bedrijf. Maak uzelf vertrouwd met de structuur van het bedrijf. Informeer naar de geschiedenis en de waarden van het bedrijf. Vaak heeft het bedrijf een internetpagina waar u informatie kunt vinden die u kan helpen. Uw universiteitsbibliotheek kan u ook helpen informatie over bedrijven te vinden en beschikt vaak over financiële informatie met betrekking tot bedrijven. Vaak hebben bedrijven een LinkedIn-pagina of een social media-account, dit is vaak een goede plek om te kijken. U kunt ook kijken op Glassdoor, een webpagina die u meer vertelt over bedrijven vanuit het oogpunt van een werknemer.

Hier zijn enkele vragen die u kunt gebruiken om meer over het bedrijf te weten te komen:

– Wanneer is de onderneming opgericht?
– Wat is de organisatiestructuur van het bedrijf?
– Wat zijn de missie, visie en waarden van het bedrijf?
– Wat heeft het bedrijf bereikt in zijn bedrijfstak of sector?
– Wie zijn hun klanten?

Laat in uw interview zien dat u dit onderzoek hebt gedaan. U kunt bijvoorbeeld uitspraken doen als;

“Toen ik mijn onderzoek deed, ontdekte ik dat u een project heeft over…”
“Ik zou graag meer willen horen over <a huidig project of initiatief>….”

Door onderzoek te doen naar een bedrijf kunt u zich onderscheiden van andere kandidaten als iemand die geïnteresseerd, doelgericht en enthousiast is.

  1. Regel eventuele extra ondersteuning die u nodig heeft

Als u speciale wensen hebt of extra materiaal dat u nodig hebt voor het sollicitatiegesprek, zorg dan dat u van tevoren contact opneemt met de organisatie om hen dat te laten weten. Denk na over hoe u met uw werkgever over uw autisme kunt praten.

Gebruik ons hulpmiddel om profielen op te stellen om te bepalen welke redelijke aanpassingen voor u geschikt zijn vóór en tijdens het sollicitatiegesprek, en gebruik vervolgens ons hulpmiddel om sjablonen op te stellen om een verzoek aan het bedrijf op te stellen.

  1. Mogelijke vragen en antwoorden voorbereiden

Interviewers hebben de neiging om drie soorten vragen te stellen.

1)Traditionele vragen

Deze kunnen gaan als “Vertel ons over jezelf?” of “Waarom heb je gesolliciteerd naar deze functie?” of iets als “Wat zijn je sterke punten?”. Denk er bij het beantwoorden van dit soort vragen aan om duidelijk te vertellen wat ze precies willen weten, wees beknopt en noem dingen die relevant zijn voor de baan.

2) Competentiegerichte vragen 

Deze zijn bedoeld om te achterhalen hoe u zich in situaties gedraagt en reageert. Houd uw antwoorden specifiek en geef voorbeelden van hoe u deze competenties aantoont. Een voorbeeld hiervan is: “Vertel ons over een moment waarop je uitstekende klantenservice verleende.

3) Gedragsvragen

Deze zijn bedoeld om uw karakter te beoordelen en met name hoe u situaties hebt benaderd en hoe u dat zou doen op basis van uw eerdere gedrag in een soortgelijke situatie. Een voorbeeldvraag zou kunnen zijn: “Geef me een voorbeeld van iets in je werk dat niet werkte, hoe heb je daarvan geleerd?

Bij het beantwoorden van deze vragen is ‘ik’ gebruiken het beste, ook al was het een teamprestatie. Het kan ook helpen om het geheugensteuntje STAR te gebruiken:

S – Situatie, wat was de situatie waarin u zich bevond
T – Taak, wat was de taak die u uitvoerde
A – Actie, wat heeft u precies gedaan
R – Resultaat, wat was het resultaat

Hieronder staat een voorbeeld van een vraag die u zou kunnen worden gesteld;

“Vertel ons over een tijd dat je werkte als lid van een team.
Welke rol speelde je?”

Hier is een voorbeeld van een goed antwoord;

S = Toen ik op de universiteit zat, moest ik als groep aan een opdracht werken. We hadden weinig tijd en ons cijfer was een gezamenlijk cijfer voor het team. Het team was gekozen door de docent en ik had nooit eerder met hen samengewerkt.

T = We hebben ieder de tijd genomen om de opdracht te lezen en ik stelde voor om enkele vergaderingen te organiseren zodat we het werk konden verdelen.

A = Ik bood aan om de vergaderingen te organiseren en ieders agenda te coördineren, sommige studenten hadden deeltijdbanen waar ik omheen moest werken. Ik heb een Doodlepoll gebruikt om te zien wanneer iedereen vrij zou zijn.

R = Het resultaat was dat we allemaal samenkwamen en onafhankelijk van elkaar aan taken werkten. Daarna voltooiden we samen de opdracht en behaalden we 80%, waar we allemaal blij mee waren.

  1. Plan de route

Zorg ervoor dat u weet waar u heen gaat en hoe lang het duurt om er te komen. Als het kan, ga dan online en zoek de gemakkelijkste manier om er te komen. Of probeer een paar dagen voor het gesprek zelf de route uit naar de bedrijfspoort of het gebouw waar het gesprek zal plaatsvinden. Zoek naar oriëntatiepunten om u te helpen de weg te vinden. Reken altijd extra tijd om er zeker van te zijn dat u op tijd bent.

  1. Zoek uit wat u moet dragen

Als u een paar dagen van tevoren plant wat u gaat dragen, kunt u zich concentreren op de belangrijke dingen. Stel op basis van uw onderzoek vast wat de dresscode van het bedrijf is. Vraag vrienden of familie wat zij van uw keuzes vinden. Zorg ervoor dat u zich prettig voelt in uw kleding.

  1. Bereid enkele vragen voor om hen te stellen

Tijdens het interview gaat uw aandacht vaak uit naar het beantwoorden van de vragen die u worden gesteld. Het is altijd nuttig om enkele vragen mee te nemen, op papier of uitgetypt, die u graag zou willen stellen. Enkele voorbeelden kunnen zijn;

– Hoe zou een dag in het leven van deze functie eruitzien?
– Wat is de grootste uitdaging voor dit bedrijf (of deze afdeling) op dit moment?

  1. Oefenen

Een voorstelling maken van hoe het gesprek zal verlopen, kan helpen om het minder afschrikwekkend te maken. Door uw antwoorden op vragen te oefenen en te repeteren, kunt u zelfverzekerder en beter voorbereid zijn.

Het loopbaancentrum van uw universiteit biedt vaak proefsollicitatiegesprekken aan om u hierbij te helpen. U kunt ook een familielid vragen om het sollicitatiegesprek mee te oefenen.

Nog wat praktische tips

  1. Lees de dag voor het gesprek uw notities en uw oefenantwoorden door
  2. Zorg voor een goede nachtrust de nacht ervoor
  3. Luister goed naar de vraag die de ondervrager stelt
  4. Maak een proefrit, pas uw outfit aan, voer een proefinterview en maak een proefreis/loop naar de locatie
  5. Leg alles klaar wat u mee wilt nemen: pen, papier, een kopie van uw sollicitatie en CV
  6. Neem, indien relevant, een laptop of tablet mee om eerder werk dat u hebt verricht te laten zien (bijv. als u solliciteert voor een functie als programmeur, ontwerper of schrijver, enz.)

Aanvullende informatie en links

  • Een bedrijfskeuzetest voor onderzoek naar een bedrijf waar u wilt werken (https://www.123test.nl/bedrijfskeuze/)
  • Handleiding over interviews voor studenten (https://edepot.wur.nl/542207)
  • Sollicitiegesprek tips voor sollicitanten met een beperking (https://www.emma-at-work.nl/jongeren/werk/)