Dit artikel laat u kennismaken met het ontwerpproces van uw eigen persoonlijk loopbaanplan. Het geeft u een aantal praktische hulpmiddelen en technieken om u te helpen bij uw denk- en planningswerk.
Achtergrond
Het kiezen van een carrière pad hoeft niet moeilijk te zijn, maar het vergt wel inspanning en denkwerk. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we een aantal intuïtieve hulpmiddelen en adviezen geselecteerd en ze op één plek gezet om u te helpen. Er is geen absolute goede of foute manier om beslissingen te nemen. Ze hebben allemaal hun potentiële waarde, dus gebruik er een paar en kijk wat voor u werkt.
Veel voorkomende mythen
U kunt een aantal mythes tegenkomen over loopbaankeuzes. De meest voorkomende is dat uw diploma uw loopbaan bepaalt. Dit is niet waar! Als u de pagina van uw universiteit op LinkedIn bekijkt, klik dan op het tabblad “Alumni” en u zult details zien van afgestudeerden uit het verleden, wat hun diploma was en in welke functie ze nu zitten. U zult zien dat er een breed scala aan carrièrekansen en functies is voor mensen met hetzelfde diploma. (NB: niet elke universiteit heeft een alumni tab op Linkedin – als de uwe er geen heeft, kijk dan naar een andere universiteit)
Een andere mythe is dat u precies moet weten welke loopbaan u wilt voordat u op zoek kunt gaan naar een baan. Het gevolg is dat studenten soms wachten met het maken van een beslissing omdat ze niet 100% zeker zijn van de loopbaan die ze willen kiezen. Maar het is eigenlijk heel normaal om onzeker te zijn. Als u eenmaal uw eerste baan hebt en ziet welk pad anderen voor u hebben afgelegd, wordt uw eigen carrière pad duidelijker.
Wat kan dit voor mij betekenen?
Carrièreplanning wordt vaak beschreven als een ‘iteratief proces’. Eenvoudig gezegd betekent dit dat u waarschijnlijk een aantal loopbaanideeën en -stappen zult doorlopen. U krijgt steeds meer zelfvertrouwen en ervaring naarmate u steeds dichter bij het juiste gebied komt.
Om te beslissen over een mogelijke loopbaan moet u verschillende functies en mogelijkheden onderzoeken om uw keuzes te helpen bepalen. Autistische studenten met wie we spraken, vertelden ons dat dit ontmoedigend kan zijn, omdat er veel opties zijn om mee te beginnen. Er zijn honderden banen voor afgestudeerden en de meeste mensen zullen er maar een paar van kennen.
Om u te helpen mogelijke toekomstige functies te vinden die bij uw vaardigheden en interesses passen, is het sterk aan te bevelen met een loopbaanadviseur van uw universiteit te spreken (meestal kunt u ook na uw afstuderen advies krijgen).
TIP: Neem een exemplaar van de IMAGE-gids voor goede praktijken voor loopbaanadviseurs mee naar uw afspraak, zodat de adviseur beter begrijpt wat het betekent om autistisch te zijn en welke ondersteuning voor u het beste werkt.
Wat kan ik nu doen?
Gebruik de IMAGE Career Plan Designer om uw toekomst uit te stippelen
Of - als u echt niet weet waar u moet beginnen, maak dan nu een afspraak met een loopbaanadviseur aan uw universiteit
Praktische tips
1) Voor- en nadelen
Dit is een snel en eenvoudig hulpmiddel om een bepaalde functieomschrijving te analyseren en u te helpen bij uw loopbaankeuzes.
Denk aan de beschrijving van een functie waarin u geïnteresseerd bent. Verdeel een vel papier in twee kolommen en vermeld alle positieve kenmerken van die functie in de linkerkolom (de Voors) en alle negatieve in de rechterkolom (de Tegens). Een paar tips:
- Bedenk welke vaardigheden of ervaringen essentieel zijn, en wat (alleen) wenselijk is.
- Hoe goed sluit de baan aan bij uw diploma en uw vaardigheden?
- Wat weet u over de werkomgeving, bijvoorbeeld de kantoorruimte?
- Moet u verhuizen, om aan de baan te beginnen?
- Hoe zou het pendelen zijn?
- Bent u tevreden met de sociale aspecten van de functie, bv. voor banen waarbij u met de klant te maken hebt?
De grote kracht van het instrument is dat het een heel eenvoudige manier is om alle belangrijke kwesties tegelijk te zien.
U kunt hier een sjabloon downloaden: PRO’s en CON’s.docx
Bron: Hastie, R., & Dawes, R. M. (2001). Rationele Keuze in een Onzekere Wereld. Sage, Thousand Oaks.
2) Maak een actieplan
Om een mogelijke baan voor u te identificeren, kan de onderstaande carrièrepijl u helpen bij het opstellen van een actieplan. Volg de volgende 6 stappen:
- Stel eerst het probleem vast – dit zal waarschijnlijk zijn: “Ik wil een baan vinden omdat…”
- Stel uw beslissingscriteria vast – wat is belangrijk in uw nieuwe baan, bijvoorbeeld locatie, salaris, taken.
- Weeg de beslissingscriteria – geef elk criterium een score van 1 tot 5, waarbij 5 het belangrijkst is.
- Genereren van alternatieven – wat zijn de loopbaanopties die aan uw beslissingscriteria voldoen
- Evalueer alternatieven – vergelijk de opties en rangschik ze volgens uw behoeften
- Kies het beste alternatief – kies op basis van de criteria en de rangschikking de beste optie
3) Ontwerp uw persoonlijke carrière pad
Voortbouwend op uw actieplan kunt u nu uw persoonlijke carrièreplan ontwerpen. Wij hebben hiervoor een tool gemaakt: De IMAGE Career Plan Designer. Maar voordat u daar naartoe gaat, denk eens aan de volgende stappen en doelen waarover andere studenten ons hebben verteld:
- Bekijk een aantal personeelsadvertenties en ga na welke technische en vaardigheidsvereisten werkgevers in de eerste plaats stellen.
- Breng uw eigen vaardigheden, sterke punten en voorkeuren in kaart. De instrumenten voor het opstellen van profielen in deze toolkit kunnen u helpen uw doel te bereiken.
- Stel uw CV op.
- Als uw interesse ligt bij de creatieve sector kijk dan eens naar de profielen van andere mensen op websites als https://www.behance.net/ of https://dribbble.com/. Maak daar uw eigen profiel aan.
- Maak een lijst van vrienden en familieleden in uw netwerk, laat hen weten naar welk werk u op zoek bent, vraag hen om feedback en hoe zij u kunnen helpen met uw doel.
- Doe vrijwilligerswerk om ervaring op te doen bij een bedrijf waar u graag zou willen werken.
- Ga na welke vaardigheden u nog niet beheerst en bekijk de relevante (gratis) online tutorials.
- Als u voor het internet kiest, maak dan een LinkedIn-account aan en zoek mensen op die dezelfde soort opleiding als u hebben gedaan en nu een baan hebben. Welke functies hebben ze? Hoe omschrijven ze zichzelf?
- Maak een LinkedIn-profiel aan. Vervolgens kunt u uzelf als werkzoekende bekendmaken bij LinkedIn, wervingsbureaus of op sociale media.
- Bepaal welke redelijke aanpassingen u zullen helpen om zo goed mogelijk te werken (gebruik dit hulpmiddel om een profiel op te stellen)
- Solliciteren naar een baan of een promotie
- Bereidt u voor op een gesprek door te oefenen met een vriend of familielid.
- Vraag om redelijke aanpassingen tijdens het sollicitatiegesprek (gebruik dit hulpmiddel om een profiel op te stellen)
4) Kom in de juiste stemming en gemoedstoestand
Beslissingen nemen over uw loopbaan is vergelijkbaar met het oplossen van problemen. Er is veel onderzoek dat aantoont dat mensen aanzienlijk beter creatief zijn als ze in de juiste gemoedstoestand verkeren. Hieronder vindt u een aantal praktische tips om u te helpen tot loopbaanbeslissingen te komen waarbij u zich goed en positief voelt:
- Begin met een positieve stemming. Er zijn een aantal manieren om uw stemming te verbeteren, bijvoorbeeld door positieve muziek te draaien of gelukkige herinneringen op te halen.
- Beslissen over een geschikte loopbaan kan ontmoedigend en overweldigend zijn. Breek uw ideeën op in behapbare brokken. Denk in stappen, in plaats van alleen het einddoel.
- Dit gezegd zijnde, is het nuttig om na te denken over waar u uiteindelijk wilt uitkomen. Maak een plan voor hoe de stappen u daarheen leiden.
- Loopbaanplannen worden niet in een oogwenk gevormd of in steen gebeiteld. Neem de tijd, neem afstand van de taak en ga een eindje wandelen. U kunt later altijd terugkomen en uw aanpak veranderen en aanpassen.
- Beslissingen nemen kan vermoeiend werk zijn. Slaapgebrek heeft aantoonbaar een sterke invloed op de stemming en leidt tot een negatieve instelling. Benader grote beslissingen wanneer u goed uitgerust bent.
5) Andere tips
- Doe dingen (binnen of buiten de universiteit) die u helpen uw sterke punten en interesses te ontwikkelen en kijk waar ze u naartoe leiden.
- Zet uw tijd en vaardigheden in waar u kunt. Voorbeelden zijn buitenschoolse activiteiten waar docenten vrijwilligers voor nodig hebben, een plaatselijk goed doel, de scoutsvereniging, enz.
- Wees nieuwsgierig naar de banen die mensen doen en wat ze daar zo leuk aan vinden. Als u onderzoek kunt doen naar banen of kunt spreken met mensen in deze functies, zal dat helpen.
- Schrijf ideeën en vragen over banen op en kom daar af en toe op terug, zodat uw ideeën gaandeweg rijpen.
- Praktijkervaring is een groot voordeel bij het zoeken naar een baan. Als u de kans krijgt om stage te lopen, vrijwilligerswerk te doen of een ontwikkelingsproject te doen op een gebied dat u interesseert, grijp die kans dan aan.
Aanvullende informatie en links
Op www.carrieretijger.nl staat handige loopbaanplan gereedschappen, zoals een beroepskeuzetest die u aan de hand van vragen en ideeën in quizformaat begeleidt. Ook kunt u een beroepskeuzetest vinden bij https://www.nationaleberoepengids.nl/beroepskeuzetest.
Auteur
De in dit artikel beschreven hulpmiddelen zijn bijeengebracht door Claire Aydogan, Universiteit van Huddersfield, UK.
- Profiel Bouwer: Mijn persoonlijk carrièreplan ontwerpen
- Profiel Bouwer: Mijn ideale baan