Kuinka suunnitella uraa

Tässä artikkelissa esitellään henkilökohtaisen urasuunnitelman laatimisprosessi. Se antaa sinulle joitakin käytännön työkaluja ja tekniikoita, jotka tukevat sinua ajattelussa ja suunnittelussa.

Tausta

Urapolun valitsemisen ei tarvitse olla vaikeaa, mutta se vaatii ponnistelua ja harkintaa. Jotta se olisi mahdollisimman helppoa, olemme laatineet työkaluja, sekä neuvoja ja koonneet ne yhteen paikkaan avuksesi. Päätöksentekoon ei ole olemassa täysin oikeaa tai väärää tapaa. Kaikilla on potentiaalista arvoa, joten kokeile muutamaa ja katso mikä toimii sinulle parhaiten.

Yleiset myytit

Saatat törmätä useisiin myytteihin, jotka liittyvät urapäätösten tekemiseen. Yleisin niistä on, että tutkintosi määrää urasi. Tämä ei pidä paikkaansa! Jos katsot yliopistosi sivua LinkedInissä, napsauta “Alumni”-välilehteä, niin näet tietoja aiemmista valmistuneista, heidän tutkintonsa ja nykyiset tehtävät. Huomaat, että saman tutkinnon suorittaneilla on monenlaisia uravaihtoehtoja ja työtehtäviä. (Huom: kaikilla yliopistoilla ei ole Linkedinissä alumnit-välilehteä – jos omassasi ei ole sellaista, tutustu toiseen yliopistoon.)

Toinen myytti on, että sinun on tiedettävä tarkalleen, millaisen uran haluat, ennen kuin voit alkaa etsiä työtä. Tämän seurauksena opiskelijat saattavat lykätä päätöksen tekemistä, koska he eivät ole 100-prosenttisen varmoja siitä, mille uralle he haluavat mennä. Epävarmuus on kuitenkin aivan normaalia. Kun olet ensimmäisessä työpaikassasi ja näet, millaisen polun muut ovat kulkeneet ennen sinua, oma urapolkusi selkiintyy myös.

Miten tämä voi vaikuttaa minuun?

Urasuunnittelua kuvataan usein “toistuvaksi prosessiksi”. Yksinkertaisesti sanottuna tämä tarkoittaa, että käyt todennäköisesti läpi useita uraideoita ja -vaiheita. Itseluottamuksesi ja kokemuksesi kasvavat, kun pääset vähitellen yhä lähemmäksi oikeaa alaa.

Mahdollisesta urasta päättäminen edellyttää eri tehtävien ja mahdollisuuksien tutkimista, jotta voit tehdä valintojasi helpommin. Autismikirjon opiskelijat, joiden kanssa keskustelimme kertoivat, että tämä voi olla pelottavaa, koska vaihtoehtoja on aluksi paljon. On satoja vaihtoehtoja korkeakoulututkinnon suorittaneiden ammatteihin ja useimmat ihmiset tutustuvat suoraan vain muutaman niistä.

Jos haluat apua taitojasi ja kiinnostuksen kohteitasi vastaavien työtehtävien etsimiseen, on erittäin suositeltavaa, että keskustelet yliopistosi uraohjaajan kanssa.

VINKKI: Ota tapaamiseen mukaan IMAGE Good Practice Guide for Careers Advisors -opas, jotta neuvonantaja ymmärtää paremmin, mitä autismi tarkoittaa ja millainen tuki sopii sinulle parhaiten.

Mitä voin tehdä seuraavaksi?

Käytä IMAGE-urasuunnitelman suunnittelijaa tulevaisuutesi hahmottamiseen.

Tai - jos et todellakaan tiedä, mistä aloittaa, varaa nyt aika yliopistosi uraohjaajan kanssa.

Käytännön vinkkejä

1) Hyödyt ja haitat

Tämä on nopea ja yksinkertainen työkalu, jonka avulla voit analysoida tiettyä työnkuvaa ja tarkastella uravalinta vaihtoehtoja.

Tutustu kiinnostavan työpaikan kuvaukseen. Jaa paperiarkki kahteen sarakkeeseen ja listaa kaikki kyseisen työtehtävän myönteiset piirteet vasempaan sarakkeeseen (plussat) ja kaikki kielteiset piirteet oikeaan sarakkeeseen (miinukset). Muutamia vinkkejä:

  • Mieti, mitkä taidot tai kokemukset ovat välttämättömiä ja mitkä ovat (vain) toivottuja.
  • Kuinka hyvin työ vastaa tutkintoasi ja taitojasi?
  • Mitä tiedät työympäristöstä, esim. toimistotiloista?
  • Onko sinun muutettava, jotta voit aloittaa työn?
  • Millainen työmatka olisi?
  • Oletko tyytyväinen sosiaaliseen kanssakäymiseen esim. asiakaspalvelutehtävissä?

Työkalun suuri vahvuus on se, että se on todella yksinkertainen tapa nähdä kaikki keskeiset asiat kerralla.

Voit ladata mallin täältä: docx

Lähde: Hastie, R., & Dawes, R. M. (2001). Rational Choice in an Uncertain World. Sage, Thousand Oaks.

2) Tee toimintasuunnitelma

Alla oleva uranuoli voi auttaa sinua toimintasuunnitelman laatimisessa, jos haluat löytää itsellesi sopivan työtehtävän. Seuraa seuraavia 6 askelta:

  1. Tunnista ensin ongelma – tämä on todennäköisesti “Haluan löytää työpaikan, koska…”.
  2. Määrittele päätöksentekokriteerit – mikä on tärkeää uudessa työpaikassa, esimerkiksi sijainti, palkka, työtehtävät.
  3. Punnitse päätöksentekoperusteita – anna kullekin kriteerille arvosana 1-5, jossa 5 on tärkein.
  4. Luo vaihtoehtoja – mitkä uravaihtoehdot täyttävät päätöksentekokriteerisi?
  5. Arvioi vaihtoehtoja – vertaile vaihtoehtoja ja aseta ne tärkeysjärjestykseen suhteessa tarpeisiisi.
  6. Valitse paras vaihtoehto – valitse kriteerien ja paremmuusjärjestyksen perusteella paras vaihtoehto.

3) Suunnittele henkilökohtainen urapolkusi

Toimintasuunnitelmasi pohjalta voit nyt laatia henkilökohtaisen urasuunnitelmasi. Olemme luoneet tätä varten työkalun: IMAGE-urasuunnitelman suunnittelija. Mutta ennen kuin suuntaat sinne, ota huomioon seuraavat vaiheet ja tavoitteet, joista muut opiskelijat ovat kertoneet meille:

  1. Tutustu useisiin työpaikkailmoituksiin ja selvitä, mitkä ovat työnantajien keskeiset tekniset ja osaamisvaatimukset.
  2. Tunnista omat taitosi, vahvuutesi ja mieltymyksesi. Tässä työkalupakissa olevat profiilin rakentaja työkalut voivat auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.
  3. Laadi ansioluettelo.
  4. Jos olet luovan alan ammattilainen, katso muiden ihmisten profiileja verkkosivustoilla, kuten https://www.behance.net/ tai https://dribbble.com/. Luo sinne oma profiilisi.
  5. Tee luettelo verkostoosi kuuluvista ystävistä ja perheenjäsenistä, kerro heille, mitä työtä etsit, pyydä heiltä palautetta ja kerro, miten he voivat auttaa sinua tavoitteesi saavuttamisessa.
  6. Tee vapaaehtoistyötä saadaksesi kokemusta yrityksestä, jossa haluaisit työskennellä.
  7. Tunnista puutteet osaamisessasi ja käy läpi asiaankuuluvat (ilmaiset) verkko-oppaat.
  8. Jos pidät enemmän internetin suhteellisesta anonymiteetistä, voit luoda LinkedIn-tilin ja etsiä ihmisiä, jotka ovat suorittaneet samantyyppisen kurssin kuin sinä ja ovat nyt töissä. Mitä tehtäviä heillä on? Miten he kuvaavat itseään?
  9. Luo LinkedIn-profiili. Sen jälkeen voit mainostaa itseäsi työnhakijana LinkedInissä, rekrytointi toimistoissa tai sosiaalisessa mediassa.
  10. Määritä kohtuulliset mukautukset, jotka auttavat sinua työskentelemään parhaalla mahdollisella tavalla (käytä tätä profiilin rakentamis työkalua).
  11. Hae työtä tai ylennystä
  12. Valmistaudu haastatteluun harjoittelemalla ystävän tai perheenjäsenen kanssa.
  13. Pyydä kohtuullisia mukautuksia haastattelun aikana (käytä tätä profiilin muodostus työkalua).

4) Yritä löytää oikea mieliala ja mielentila.

Uraa koskevien päätösten tekeminen muistuttaa ongelmanratkaisua. On olemassa runsaasti tutkimustietoa, joka osoittaa, että ihmiset ovat huomattavasti luovempia, kun he ovat oikeassa mielentilassa. Seuraavassa on muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla voit tehdä urapäätöksiä hyvällä ja positiivisella mielellä:

  1. Aloita positiivisella mielellä. Voit parantaa mielialaasi joillakin tavoilla, esimerkiksi soittamalla positiivista musiikkia tai muistelemalla iloisia muistoja.
  2. Sopivan uran valitseminen voi olla pelottavaa ja ylivoimaista. Jaottele ajatuksesi hallittaviin osiin. Ajattele vaiheittain, älä vain päämäärää.
  3. On kuitenkin hyödyllistä miettiä, mihin haluat päätyä. Tee suunnitelma siitä, miten vaiheet johtavat sinut sinne.
  4. Urasuunnitelmat eivät muodostu hetkessä tai ole kiveen hakattuja. Ota aikaa, siirry pois tehtävästä ja mene kävelylle. Voit aina palata myöhemmin, muuttaa ja mukauttaa lähestymistapaa.
  5. Päätöksenteko voi olla väsyttävää työtä. Unen puutteen on osoitettu vaikuttavan voimakkaasti mielialaan ja johtavan negatiivisiin näkymiin. Lähesty suuria päätöksiä, kun olet hyvin levännyt.

5) Muita vinkkejä

  1. Tee asioita (joko yliopistossa tai sen ulkopuolella), jotka auttavat sinua kehittämään vahvuuksiasi ja kiinnostuksen kohteitasi ja katso, mihin ne johtavat sinua.
  2. Tarjoa vapaaehtoisena aikaasi ja taitojasi, missä voit. Esimerkkejä ovat koulun ulkopuoliset aktiviteetit, joihin ohjaajasi tarvitsevat vapaaehtoisia, paikallinen hyväntekeväisyysjärjestö, partioliitto jne.
  3. Ole utelias ihmisten tekemistä töistä ja siitä, mistä he niissä pitävät. Jos voit tutkia työpaikkoja tai keskustella kyseisissä tehtävissä toimivien ihmisten kanssa, siitä on apua.
  4. Kirjoita ylös ideoita ja kysymyksiä työpaikoista ja palaa niihin silloin tällöin, jotta ideasi kypsyvät vähitellen ajan myötä.
  5. Käytännön kokemus on suuri etu työnhaussa. Jos sinulla on mahdollisuus päästä työharjoitteluun, vapaaehtoistyöhön tai kehittämishankkeeseen sinua kiinnostavalla alalla, tartu tilaisuuteen.

Lisätietoja ja linkkejä

Osoitteessa https://www.prospects.ac.uk on hyödyllinen urasuunnittelija, joka ohjaa sinua kysymysten ja ideoiden läpi tietokilpailun muodossa.

Suomesta löytyy myös joitakin palveluita työnhakijoiden tukemiselle. Esimerkiksi alle 30-vuotiaiden aikuisten opiskelua ja työllistymistä tukeva Ohjaamo löytyy usealta eri paikkakunnalta ja heidän nettisivuillaan voi vierailla osoitteessa: https://ohjaamot.fi/  

TE-toimiston, kunnan ja Kelan yhteinen Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) auttaa pidempään työttöminä olleita työnhakijoita työn etsimisessä. Palveluista voi lukea lisää osoitteesta: https://www.te-palvelut.fi/tyonhakijalle/tukea-tyollistymiseen/monialainen-yhteispalvelu

Tekijä

Tässä artikkelissa kuvatut työkalut on koonnut Claire Aydogan, Huddersfieldin yliopisto, Yhdistynyt kuningaskunta.

Minne mennä seuraavaksi