Autismista kertominen työnantajalle

Autismista kertominen työpaikalla tunnetaan myös nimellä “vammaisuuden ilmoittaminen” tai “paljastaminen”. Tässä on lisätietoja siitä, miksi se on tärkeää.

Tausta

Mitä tarkoitetaan “tietojen ilmoittamisella”?

Et ehkä pidä autismia vammaisuutena, mutta työnantajat saattavat huomata, että sinulla on lisätarpeita ja -mieltymyksiä. Autismista kertominen saa työnantajan tarjoamaan lisätukea ja tutkimaan sinulle tarjolla olevia tukivaihtoehtoja. Sinun ei tarvitse kertoa autismista kaikille työkavereillesi, jos et halua. Sinun ei myöskään tarvitse hyväksyä tukea, jos se on mielestäsi tarpeetonta.

 

Miksi tietojen julkistaminen on tärkeää?

Voit halutessasi olla kertomatta kenellekään työpaikallasi autismista, sillä tämä on hyvin henkilökohtainen päätös. Se voi kuitenkin vaikeuttaa tarvitsemasi tuen saamista sekä virallisesti että epävirallisesti luotettavien työtovereiden tai vertaisten kautta. Koulussa tai yliopistossa et ehkä ole tarvinnut tai saanut tukea perheen tai ystävien ulkopuolelta. Työpaikalla tilanne voi olla hyvin erilainen ja tarjolla on monenlaista tukea.

Työnantajien on tiedettävä autismistasi, jotta he voivat tehdä kohtuullisia mukautuksia. Jos esimerkiksi tarvitset enemmän aikaa, jotta voit noudattaa määräaikoja työssäsi, joustavia aloitus- ja lopetusajankohtia tai työpöydän, jossa on selkä seinään päin, sinun on kerrottava siitä työnantajallesi. Tässä työkalupakissa on profiilin rakentaja, jonka avulla voit valita kohtuulliset mukautukset, jotka auttavat sinua suoriutumaan työstäsi paremmin. Voit sitten ehdottaa näitä mukautuksia työnantajallesi.

 

Kenelle minun pitäisi kertoa ja kuka saisi tietää?

On useita mahdollisuuksia kertoa työnantajalle, että olet autismikirjolla. Tämä voi tapahtua hakemuslomakkeessa, haastattelussa, ensimmäisenä työpäivänä tai kun olet kotiutunut työhön. Jos päätät kertoa työnantajalle autismista, on täysin sinun päätettävissä milloin ja kenelle puhut. Joitakin vaihtoehtoja ovat esimerkiksi

  • Ilmoittamalla autismista hakemuslomakkeessa vapaaehtoisten monimuotoisuutta koskevien kysymysten kohdalla.
  • Sen jälkeen, kun sinulle on tarjottu haastattelua, jotta työnantaja voi tehdä mukautuksia etukäteen.
  • Kun kerrot vahvuuksistasi haastattelun aikana.  
  • Ennen ensimmäistä työpäivää, jotta varmistetaan, että kaikki mukautukset toteutetaan alusta alkaen.
  • Ensimmäisten työpäivien jälkeen, jotta sinulla on parempi käsitys tarvittavista mukautuksista.
  • Lähetä sähköpostia henkilöstöhallinnolle ja kerro heille.
  • Pyydä luottamuksellista tapaamista esimiehesi tai luotettavan kollegasi kanssa ja puhu heille.

Voit päättää olla autismista täysin avoin kaikille, tai voit haluta, että vain yksi tai kaksi ihmistä työpaikalla tietää. Jos olet miettinyt vaihtoehtosi huolellisesti, tämä estää usein sen, että käyttäytymistäsi tulkitaan väärin työpaikalla, koska työtoverisi ymmärtävät tarpeesi alusta alkaen. Voi olla hyödyllistä keskustella näistä vaihtoehdoista perheenjäsenten tai läheisten ystävien kanssa ennen työnhakua.

Miten tämä voi vaikuttaa minuun?

Autismista kertominen on hyvin henkilökohtainen päätös. Se voi riippua siitä, kuinka mukavalta sinusta tuntuu (tai kuinka hyvin tunnet työpaikan) tai kuinka mielellään keskustelet autismista muiden kanssa. Saatat olla huolissasi siitä, miten muut reagoivat.

Ilmoittamisen etuja ovat muun muassa:

  • Ei tarvitse peitellä sitä, että on autistinen.
  • Tieto siitä, että työnantajasi ovat laillisesti velvollisia tekemään työpaikalla “kohtuullisia mukautuksia”.
  • Tunne, että työkaverit hyväksyvät sinut ja huoli työpaikan vuorovaikutuksesta vähenee.
  • Tarkan kuvauksen antaminen itsestäsi.

Joitakin julkistamiseen liittyviä riskejä voivat kuitenkin olla:

  • Ajatus siitä, että jotkut työtoverit eivät ehkä ymmärrä sinua.
  • Huoli siitä, että mahdollisilla työnantajilla on ennakkoluuloisia käsityksiä tai että he ovat hämmentyneitä autismista. 

Kannattaa ehkä puhua läheisen ystävän tai perheenjäsenen kanssa, jotta voitte keskustella siitä, miten tiedon paljastuminen voi vaikuttaa sinuun. Voisitte laatia yhdessä luettelon eduista ja haitoista. Voit myös ehdottaa työnantajallesi autismitietoisuus koulutusta henkilökunnalle ja kollegoille.

Mitä voin tehdä seuraavaksi?

Tee itsellesi selväksi tarpeesi ja mieltymyksesi ennen kuin kerrot työnantajallesi autismista.

Käytännön vinkkejä

Jos päätät kertoa työnantajallesi autismista, hän usein kysyy, mitä tukea tarvitset ja miten hän voi auttaa sinua. On hyödyllistä, että sinulla on valmiita esimerkkejä, joiden avulla voit antaa nämä tiedot. Voit käyttää seuraavia IMAGE-profiilin rakentamisen työkaluja näiden tietojen kokoamiseen:

1) Valitse työpaikan kohtuulliset mukautukset

2) Ihanteellinen työni

Lisätietoja ja linkkejä

Autismiliiton nettisivuilta löytyy myös paljon erilaista materiaalia autismista puhumisen tueksi kuten Autismikirjo ja työ-esite, joka tarjoaa tietoa muun muassa erilaisista työmahdollisuuksista, tukipalveluista ja kohtuullisista mukautuksista työpaikoilla. Kohtuullisia mukautuksia voitaisiin ottaa puheeksi esitteen avulla työnantajan kanssa. Esite löytyy osoitteesta: https://urly.fi/2mfL 

 

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelun nettisivuilla on erikseen tietoa vammaisuudesta ja työn mahdollistavista mukautuksista, josta voi lukea osoitteesta:https://urly.fi/2mfK 

Työsuojeluviranomaisten valtakunnallinen puhelinneuvonta tarjoaa tukea työasioissa, esimerkiksi jos esimerkiksi epäilet tulleesi syrjityksi työpaikalla. 

Puhelinneuvontaa saa maanantaista perjantaihin klo. 9-15 välillä numerosta 0295 016 620.

Vates-säätiön nettisivuilta löytyy tietoa vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja osatyökykyisten henkilöiden yhdenvertaisen työllistymisen tueksi. Nettisivuilta löytyy muun muassa ladattavissa oleva Työn tukena-materiaali, jonka avulla työyhteisö voi kasvattaa ymmärrystään ja osaamistaan monimuotoisen yhteisön toiminnasta. Koulutusmateriaali löytyy osoitteesta: https://urly.fi/2mfO