Miten tunnistaa vahvuudet ja taidot

Tässä artikkelissa esitellään, mitä hyötyä on siitä, että ymmärrät vahvuutesi ja taitosi, ja annetaan käytännön vinkkejä niiden tunnistamiseen.

Tausta

Vahvuus on tehtävä tai toiminta, jonka osaat tehdä hyvin. Vahvuuksia voivat olla tiedot, taidot ja kyvyt.

Omien vahvuuksien ja taitojen ymmärtäminen on tärkeä osa uran hallintaa. Vahvuuksien tunteminen voi auttaa sinua tekemään uravalintoja, joiden avulla voit menestyä ja nauttia urastasi.

Vahvuutesi ovat;

  • Jotain, jonka teet hyvin ja josta nautit
  • Jotain, josta ihmiset usein kehuvat sinua.
  • Ainutlaatuisia ja henkilökohtaisia sinulle

Taito on opittu kyky tehdä jotakin. Taitoja voi hankkia opiskelun, työn tai toiminnan kautta, esimerkiksi soittimen soittamisen kautta. Taidot luokitellaan usein kolmeen osa-alueeseen;

  1. Siirrettävissä olevat taidot ovat taitoja, jotka voidaan ottaa mukaan eri työtehtäviin, kuten järjestäytyneisyys.
  2. Henkilökohtaiset taidot ovat ominaisuuksia, jotka liittyvät siihen, miten teet työtäsi, kuten kärsivällisyys.
  3. Tietoon perustuvat taidot ovat taitoja, jotka on hankittu koulutuksen avulla, kuten kirjanpito- tai projektinhallintataidot.

Miten tämä voi vaikuttaa minuun?

Useimmissa rekrytointiprosesseissa työnantajat haluavat ymmärtää vahvuutesi ja taitosi. Hakemusprosessin, haastattelun tai arviointikeskuksen aikana he etsivät esimerkkejä taidoistasi ja vahvuuksistasi.

Kun tunnet omat vahvuutesi, ymmärrät paremmin miten toimit. Se auttaa sinua myös selittämään muille, minkä parissa työskentelystä nautit. Sinulla voi olla myös joitakin henkilökohtaisia mieltymyksiä, jotka liittyvät ihanteelliseen työympäristöösi, siihen miten haluat tulla kohdelluksi ja miten suhtaudut muihin.

Kun olet tietoinen vahvuuksistasi ja mieltymyksistäsi, voit rajata tiettyjä työpaikkoja sen perusteella, missä olet hyvä ja mikä on sinulle tärkeää.

Taidot ovat asioita, joita opitaan. Voit hankkia niitä työn, opiskelun tai vapaa-ajan aktiviteettien kautta. Jos pystyt tunnistamaan ne ja puhumaan taidoistasi, on helpompi miettiä, mitä uraa haluaisit tehdä.

Mitä voin tehdä seuraavaksi?

Ymmärrä, mitkä ovat vahvuutesi ja taitosi

Käytännön vinkkejä

Jotta voit tunnistaa vahvuutesi ja taitosi, sinun on käytettävä aikaa kerätessäsi tietoa siitä, milloin ja miten onnistut. Vahvuuksiasi voi oppia tuntemaan monin eri tavoin ja on tärkeää ymmärtää niitä eri näkökulmista. Käytä alla olevia käytännön vinkkejä vahvuuksiesi ja taitojesi tunnistamiseen:

  1. Kuuntele palautetta

Voit kehittää selkeän minäkäsityksen kuuntelemalla, mitä muilla on sinusta sanottavaa. Yksi luotettavimmista lähteistä ovat ihmiset, jotka tuntevat sinut hyvin. Kuuntele, mitä myönteisiä ominaisuuksia mainitaan ja mistä saat kehuja. Tämän perusteella voit selvittää, mitä taitoja palautteessa kuvataan. Voit kysyä itseltäsi kysymyksen: Missä ihmiset pyytävät minua auttamaan heitä? Esimerkiksi tietokoneen korjaaminen, töiden tarkistaminen, neuvojen pyytäminen jonkin aiheen tutkimiseen jne.

  1. Tunnista kiinnostuksen kohteesi

Kun nautit jostakin asiasta, on usein helpompi kehittää taitoja ja vahvuuksia sillä alalla. Mieti, mistä nautit eniten ja mitä taitoja käytät kyseisessä toiminnassa. Jos esimerkiksi nautit ruoanlaitosta, voit ehkä keskittyä ohjeiden noudattamiseen ja tarkkuuden osoittamiseen.

  1. Ymmärrä, milloin olet tuottavin

Merkitse päivän aikana muistiin, kuinka kauan eri tehtäviin kuluu aikaa ja kuinka tuottava olet tuossa ajassa. Jos tuntuu, että aika kuluu nopeasti ja saat paljon aikaan lyhyessä ajassa, käytät todennäköisesti vahvuuksiasi. Tee luettelo ajoista, jolloin tunnet olevasi keskittynein, sillä silloin käytät usein taitojasi ja vahvuuksiasi. Voit kysyä itseltäsi seuraavan kysymyksen: Milloin tunnen olevani tuottavin? Esimerkiksi silloin, kun ohjelmoit.

  1. Kysy muilta suoraan

Kyselemällä ystäviltä, kollegoilta tai tukihenkilöiltä, joihin luotat, voit saada lisätietoja, joita et ehkä ole huomannut. Pyydä mielipiteitä muutamalta eri ihmiseltä, jotta saat parhaan käsityksen vahvuuksista, joita et ehkä ole huomannut omaavasi. Valitse 5 ihmistä, jotka tuntevat sinut hyvin ja laita mukaan joukko kysymyksiä, joihin he voivat vastata. Voit kirjoittaa

Haluan ymmärtää vahvuuteni, jotta voin käyttää niitä löytääkseni itselleni sopivan työpaikan. Arvostan mielipidettäsi – kertoisitko näkemyksesi 5 tärkeimmästä vahvuudestani ja taidostani.

Kiitos ajastanne ja avusta.

  1. Tee taito- tai vahvuuspohjaisia kyselylomakkeita

Voit tehdä monia vahvuuksiin ja taitoihin perustuvia testejä, joiden avulla voit tunnistaa luontaiset lahjasi. Tee useita verkkotestejä ja kerää tulokset. Tarkastele sitten tuloksia ja etsi yhteisiä teemoja. Tämä auttaa sinua tunnistamaan vahvuutesi. Hyvä esimerkki on ilmainen VIA Character Strength Assessment -testi: http://www.viacharacter.org.

  1. Etsi uusia kokemuksia

Kokeilemalla uusia asioita voit laajentaa tietoisuuttasi omista taidoistasi ja vahvuuksistasi. Ennen kuin kokeilet jotain uutta, et ehkä tajua, kuinka taitava olet! Voit yllättyä siitä, mitä vahvuuksia löydät.

  1. Tutustu työnkuvauksiin

Työnkuvauksissa kerrotaan tarkalleen, mitä työnantajat etsivät. Lue niitä ja etsi avainsanat, joita niissä käytetään ja merkitse sitten muistiin työtehtävässä vaadittavat taidot. Mieti, millä tavoin olet osoittanut nämä taidot aiemmin ja kirjoita sitten selitys kullekin muistelemalla ongelman taustaa ja sitä, miten olet reagoinut siihen. Käytä näitä tarinoita vahvuuksiesi selittämiseen hakemuslomakkeissa ja haastatteluissa. Katso myös Miten valmistautua haastatteluun.

Seuraavassa on vielä muutama hyödyllinen vinkki:

  1. Pyydä palautetta monilta ihmisiltä. Näin voit kerätä tietoa itsestäsi ja nähdä esiin nousevia kuvioita.
  2. Muista, että muut näkevät taitosi eri tavalla kuin sinä näet itsesi.
  3. Kokeilemalla uusia aktiviteetteja, harrastuksia tai jopa vapaaehtoistyötä voit selvittää, mistä pidät ja mistä et, mikä auttaa ymmärtämään vahvuuksiasi.
  4. Usein yliopistoissa on urakeskuksia, jotka voivat auttaa sinua tunnistamaan taitosi, ottamaan yhteyttä ja selvittämään voivatko he auttaa sinua.
  5. Tee suunnitelma siitä, miten keräät tietoja taidoistasi ja vahvuuksistasi.