Mensen op het werk vertellen dat u autisme hebt, wordt ook wel ‘een handicap aangeven’ of ‘bekendmaken’ genoemd. Hier is meer informatie over waarom dit belangrijk is.
Achtergrond
Wat wordt bedoeld met “openbaarmaking”?
Misschien beschouwt u autisme niet als een handicap, maar werkgevers kunnen erkennen dat u extra behoeften en voorkeuren hebt. Als u uw werkgever over uw autisme vertelt, zal hij u extra ondersteuning bieden en nagaan welke mogelijkheden er zijn om u te ondersteunen. U hoeft niet iedereen met wie u werkt te vertellen dat u autistisch bent als u dat niet wilt. U hoeft de ondersteuning ook niet te accepteren als u denkt dat die niet nodig is.
Waarom is openbaarmaking belangrijk?
U kunt ervoor kiezen om niemand op het werk te vertellen dat u autistisch bent, omdat dit een zeer persoonlijke beslissing is. Dit kan het echter moeilijk maken om toegang te krijgen tot de ondersteuning die u nodig hebt, zowel officieel als informeel, via collega’s of collega’s die u vertrouwt. Op school of de universiteit had u misschien geen hulp nodig of gekregen buiten uw familie of vrienden om. De werkplek kan heel anders zijn en er is een breed scala aan beschikbare steun.
Werkgevers moeten weten dat u autistisch bent om eventuele ‘redelijke aanpassingen’ te kunnen doen. Als u bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om deadlines op het werk te halen, flexibele begin- en eindtijden of een bureau met uw rug tegen de muur, moet u dat uw werkgever vertellen. Deze toolkit bevat een profiel waarmee u de redelijke aanpassingen kunt selecteren die u helpen uw werk beter uit te voeren. U kunt deze aanpassingen dan aan uw werkgever voorstellen.
Wie moet ik het vertellen en wie zou het te weten komen?
Er zijn verschillende gelegenheden om uw werkgever te vertellen dat u autistisch bent. Dit kan via het sollicitatieformulier, het sollicitatiegesprek, uw eerste werkdag of wanneer u eenmaal gewend bent aan uw baan. Als u besluit uw werkgever te vertellen dat u autistisch bent, is het helemaal uw beslissing wanneer en met wie u gaat praten. Enkele opties zijn:
- Op het sollicitatieformulier, onder de vrijwillige diversiteitsvragen, vermelden dat u autistisch bent
- Nadat u een gesprek is aangeboden, zodat de werkgever van tevoren aanpassingen kan maken
- Terwijl u uw sterke punten uitlegt tijdens het interview
- Voorafgaand aan uw eerste werkdag, om ervoor te zorgen dat eventuele aanpassingen vanaf het begin worden uitgevoerd
- Na uw eerste paar dagen op het werk, zodat u een beter idee hebt van de aanpassingen die u nodig hebt
- Ik stuur HR een e-mail om hen te laten weten
- Vraag om een vertrouwelijk gesprek met uw manager of een collega die u vertrouwt, en praat met hem of haar
U kunt besluiten om volledig open te zijn over uw autisme tegenover iedereen, of u kunt willen dat slechts een of twee mensen op het werk het weten. Als u uw opties zorgvuldig hebt overwogen, voorkomt dit vaak dat uw gedrag op de werkplek verkeerd wordt geïnterpreteerd, omdat uw collega’s uw behoeften vanaf het begin begrijpen. Het kan nuttig zijn om deze opties met familieleden of goede vrienden te bespreken voordat u werk zoekt.
Wat kan dit voor mij betekenen?
Onthullen dat u autistisch bent is een zeer persoonlijke beslissing. Het kan afhangen van hoe comfortabel u zich voelt (of hoe vertrouwd u bent met de werkplek) of hoe comfortabel u het vindt om uw autisme met anderen te bespreken. Misschien maakt u zich zorgen over hoe anderen zullen reageren.
Enkele van de voordelen van openbaarmaking zijn:
- U hoeft niet te verhullen dat uw autistisch bent.
- Uw werkgevers zijn dan wettelijk verplicht om te zorgen voor “redelijke aanpassingen” op de werkplek.
- U voelt zich geaccepteerd door uw collega’s op het werk en maakt zich minder zorgen over interacties op het werk.
- Geef een accurate beschrijving van uzelf.
Sommige risico’s van openbaarmaking kunnen echter zijn:
- Denken dat sommige collega’s op het werk u misschien niet begrijpen.
- Bang dat potentiële werkgevers er een vooroordeel op nahouden of verward zijn over autisme.
Misschien wilt u met een goede vriend of familielid praten over de mogelijke gevolgen van openbaarmaking voor u. U kunt samen een lijst van voor- en nadelen opstellen. U kunt ook uw werkgever voorstellen om personeelsleden en collega’s te trainen in autismebewustzijn.
Wat kan ik nu doen?
Wees duidelijk over uw behoeften en voorkeuren voordat u uw werkgever over uw autisme vertelt.
Praktische tips
Als u besluit uw werkgever te vertellen dat u autistisch bent, zullen zij vaak vragen welke ondersteuning u nodig hebt en wat zij kunnen doen om te helpen. Het is handig om voorbeelden klaar te hebben om hen van deze informatie te voorzien. U kunt de volgende IMAGE profile builder tools gebruiken om deze informatie te verzamelen:
Aanvullende informatie en links
U kunt uw werkgever ook wijzen op organisaties de mensen met een beperking op de werkplek ondersteunt. Toegang tot dit soort hulp is meestal door een Persoonsgebonden Budget (PGB), die u moet krijgen door uw Gemeente, bijvoorbeeld een begeleider or (autisme) coach, training voor uw leidinggever of medewerkers, advies over aanpassingen op de werkplek. Stichting MEE is een van veel organisaties die kunt u helpen om uw weg te vinden: https://www.mee.nl/
- Hoe om steun en redelijke aanpassingen te vragen
- Profiel Bouwer: Redelijke aanpassingen voor de werkplek selecteren
- Template Bouwer: Werkvoorkeuren delen met nieuwe collega’s