Freelance-yrittäjä: Callum KreativeInc Agencyssä

Callum valmistui Leeds Beckettin yliopistosta luovaa mediateknologiaa opiskelleena vuonna 2019.  Hänen opintojensa aikainen 9 kuukauden työharjoittelu mediatoimistossa sujui todella hyvin, mutta valmistuttuaan hänen uusi työnantajansa ei ollut halukas edes keskustelemaan kohtuullisista mukautuksista. Vain kolmen viikon kuluttua Callum jätti työnsä menetettyään kaiken luottamuksen itseensä. Sen jälkeen hän perusti äitinsä kanssa oman yrityksen, joka tarjoaa web-kehitystä, esteettömyyskoulutusta ja konsultointia.

quotes

Callum valmistui Leeds Beckettin yliopistosta luovasta mediateknologiasta vuonna 2019.  Hänellä oli aiemmin positiivinen kokemus mediatoimistossa työharjoittelun aikana, yritys tiesi hänen olevan autismikirjolla ja Callum tunsi olonsa rennoksi tässä ympäristössä sen pienen koon ja alhaisen paineen vuoksi. Hän ei kokenut, että hänen olisi tarvinnut pyytää mitään mukautuksia. 

 

Valmistuttuaan hän sai LinkedIn-kutsun eri mediatoimiston toimitusjohtajalta ja hänet kutsuttiin haastatteluun. Hän onnistui saamaan työpaikan, aloitti siellä työskentelyn seuraavassa kuussa ja ottaen huomioon aikaisemman kokemuksensa vastaavassa yrityksessä hän päätti olla aluksi pyytämättä mukautuksia. 

 

Tässä työssä Callum sai tehtävän, jossa hän puhui asiakkaille ja hänen kaikkea toimintaansa seurattiin reaaliaikaisesti. Hän koki, ettei hän saanut riittävästi tukea tai koulutusta. Tämä haittasi hänen suoritustaan ja hän teki usein yksinkertaisia virheitä.

 

Callum tunsi olevansa paineen alla ja päätti pyytää mukautuksia. Hän mainitsi, että hän oli ahdistunut aikataulussa työskentelystä ja kysyi voisiko häntä jotenkin tukea. Valitettavasti mukautuksista kieltäydyttiin ja hän sai varoituksen. Vain kolmen viikon työskentelyn jälkeen Callum lähti mediatoimistosta menetettyään kaiken luottamuksen itseensä.

Mitä tapahtui seuraavaksi?

Jätettyään työnsä mediatoimistossa Callum oli päättänyt, ettei hän enää halunnut työskennellä esimiehelle, vaan halusi perustaa oman yrityksen. Hänen äitinsä oli jo ennestään copywriter, mikä täydensi Callumin taitoja web-kehittäjänä.  He päättivät liittyä yhteen ja perustaa yrityksen yhdessä: Callum suunnitteli ja kehitti verkkosivuja ja hänen äitinsä kirjoitti sisällön.

COVID-19-lukituksen alussa asiakkaat eivät enää tarvinneet Callumin ja hänen äitinsä tarjoamia palveluja epävarmuuden ja budjettirajoitusten vuoksi. Ilman työtä Callum ja hänen äitinsä pohtivat pyörittämäänsä liiketoimintaa ja tajusivat, että verkkosivustojen esteettömyyteen keskittymisessä oli markkinarako. Tämä johti KreativeInc-toimiston perustamiseen, joka tarjoaa esteettömyyskoulutusta ja -neuvontaa, esteettömien verkkosivustojen suunnittelua ja kehittämistä, sekä esteettömyys tarkastuksia (ks. https://kreativeincagency.co.uk/).

Callum suhtautuu nykyiseen työtilanteeseensa paljon myönteisemmin, sillä hän voi työskennellä joustavasti joustavissa työajoissa ja -paikoissa, sekä tietää voivansa olla täysin rehellinen, jos hänen työnsä tuntuu epämukavalta, kiitos äitinsä kanssa työskentelyn. Autismikirjolla oleminen antaa hänelle ainutlaatuisen ja arvokkaan näkökulman verkkosivujen esteettömyyteen. Hän nauttii myös siitä, että saa luoda oman liiketoimintavisionsa eikä työskentele jonkun muun vision mukaisesti.

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmat?

KreativeInc:n kehitys on vielä alkuvaiheessa, mutta liiketoiminta on lupaavaa. Callum ja hänen äitinsä aikovat palkata yhden tai kaksi muuta ihmistä auttamaan työmäärän kanssa ja toivovat voivansa laajentaa entisestään tulevaisuudessa.

Vinkkejä opiskelijoille ja tutkinnon suorittaneille

    • Pyydä räätälöityä työpaikka-arviointia, jotta työpaikasta tulisi autismiystävällisempi.
    • Pyydä kohtuullista mukautussuunnitelmaa ennen uudella työpaikalla aloittamista, sillä sinulla on siihen oikeus työntekijänä.
    • Kerro selkeästi tarpeistasi ja mieltymyksistäsi, jotta voit ohjata kohtuullisia mukautuksia koskevia keskusteluja.

    Vinkkejä opiskelijoille ja korkeakoulututkinnon suorittaneille, yrityksen perustaminen:

    • Tee yhteistyötä jonkun kanssa, jolla on kokemusta yrityksen johtamisesta ja joka ymmärtää myös autismia.
    • Älä koskaan lannistu takaiskuista, vaan näe ne mahdollisuutena positiiviseen kasvuun.

Vinkkejä jaettavaksi työnantajien kanssa

  • Osallistu neurodiversiteettikoulutukseen, jotta ymmärrät paremmin autismia ja sitä, miten voit tehdä työpaikastasi autismiystävällisemmän.
  • Tarjoa kohtuullisia mukautuksia työntekijöillesi, heillä on siihen oikeus. Useimmat kohtuulliset mukautukset ovat edullisia ja vaivattomia.
  • Kysy työntekijöiltäsi, mikä auttaisi heitä olemaan tuottavampia ja ota nämä ehdotukset mahdollisuuksien mukaan huomioon.
  • Keskustelkaa avoimesti siitä, mitä voidaan ja mitä ei voida tehdä ja olkaa realistisia.
  • Varmista, että työntekijäsi ovat tyytyväisiä saamaansa koulutukseen. Saatat joutua olemaan kärsivällisempi autismikirjon työntekijöiden kanssa, mutta sijoituksen tuotto on sen arvoinen.