University College Cork – Mentorointiohjelma

University College Cork on Irlannin johtava tutkimuslaitos, jolla on erinomaiset tukijärjestelmät ja lukemattomat mahdollisuudet kehittyä sekä akateemisesti että laitoksena. Havaittuaan vammaisten UCC:stä valmistuneiden huonot tulokset tutkinnon suorittamisen jälkeen UCC:n urapalvelu ja vammaisten tukipalvelu yhdistivät voimansa kehittääkseen keskinäisen mentorointiohjelman autismikirjon opiskelijoille ja työnantajille. Ohjelma osoittautui suureksi menestykseksi ja se tarjosi kaikille osapuolille voiton. UCC on saanut paljon todella myönteistä palautetta sekä työnantajilta että opiskelijoilta.

quotes

Mikä oli taustalla?

Vammaisten UCC:stä valmistuneiden henkilöiden tulosten tarkastelusta viiden vuoden ajalta valmistumisen jälkeen, seurasi useita karuja havaintoja:

  • 50 % oli kokopäivätyössä
  • 14 % oli osa-aikatyössä
  • 36 prosenttia oli työttömiä (heistä 50 prosenttia ei ollut koskaan ollut työssä).

Muiden aloitteiden ohella UCC:n urapalvelu ja vammaisten tukipalvelu kehittivät yhdessä keskinäisen mentorointiohjelman autismikirjon opiskelijoille ja työnantajille.

Miten mentorointi toimii?

Loppuvuoden opiskelijat saavat elinkeinoelämän mentorin, jonka kanssa he tapaavat 4-6 kertaa lukuvuoden aikana ja käsittelevät valitsemiaan kehitysaiheita. Ohjelman tavoitteena on tukea näiden opiskelijoiden työllistyvyysvalmiuksien kehittymistä, mikä puolestaan tukee heidän siirtymistään yliopisto-opintojen viimeiseltä vuodelta työelämään.

Mentorit ovat yleensä melko korkea-arvoisia, johtotason henkilöitä. Heidän tietämyksensä autismista vaihtelee, mutta tyypillisesti tietämys on aluksi hyvin vähäistä. Tästä huolimatta työnantajat ovat yleensä hyvin innokkaita osallistumaan ja tukemaan mentoroitavia. 

Auttaakseen työnantajia ylittämään epävarmuutensa siitä, mitä autismikirjon henkilön tukemiseen kuuluu, UCC järjestää säännöllisesti tilaisuuksia, joissa mentorointiohjelmasta kiinnostuneet työnantajat voivat saada tietoa autismista ja kumota myyttejä. Tilaisuuksissa keskustellaan autismiin liittyvistä kysymyksistä rekrytoinnin, valinnan, koulutuksen ja kehittämisen yhteydessä. Tavoitteena on tiedottaa, jakaa tietoa ja kehittää parhaita käytäntöjä.

 

Mikä on vaikutus?

Mentorointi on molempia osapuolia hyödyttävä ohjelma, joten kaikki osapuolet hyötyvät siitä. UCC on saanut paljon todella myönteistä palautetta sekä työnantajilta että opiskelijoilta.

Useimmille osallistuville opiskelijoille tämä on ensimmäinen kokemus ammatillisesta työympäristöstä. Samoin monille ohjaajille tämä on ensimmäinen kerta, kun he näkevät oman työpaikkansa vammaisen henkilön näkökulmasta ja saavat tietää, millaisia päivittäisiä haasteita tämä voi tuoda mukanaan. Tervetullut (ja toivottu) sivuvaikutus on se, että se lisää merkittävästi työnantajien ymmärrystä autismista ja tekee mentorista usein “autismilähettilään” organisaatiossaan.

Yksi esimerkki on opiskelija, jolla oli vähän työkokemusta ja heikko itseluottamus. Kun hänelle löydettiin alan mentori ja he työskentelivät yhdessä, hän pystyi hakemaan kesäharjoittelupaikkaa monikansallisesta teknologiayrityksestä, joka tarjosi hänelle työtä kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen.