Hoe identificeert u uw sterke punten en vaardigheden

Dit artikel laat u kennismaken met de voordelen van inzicht in uw sterke punten en vaardigheden en geeft enkele praktische tips over hoe u die kunt identificeren.

Achtergrond

Een sterk punt is een taak of een actie die u goed kunt uitvoeren. Sterke punten kunnen kennis, vaardigheden en talenten zijn.

Inzicht in uw sterke punten en vaardigheden is een belangrijk onderdeel van het nemen van controle over uw loopbaan. Als u weet wat uw sterke punten zijn, kunt u loopbaankeuzes maken die u in staat stellen te slagen en van uw loopbaan te genieten.

Uw sterke punten zijn;

 • Iets wat u goed kan en graag doet
 • Iets waar mensen u vaak voor zullen prijzen
 • Uniek voor u en persoonlijk voor u

Een vaardigheid is een aangeleerde vaardigheid om iets te doen. U kunt vaardigheden verwerven door studie, werk of activiteiten, bijvoorbeeld het bespelen van een muziekinstrument. Vaardigheden worden vaak ingedeeld in drie gebieden;

 1. Overdraagbaar, dit zijn vaardigheden die kunnen worden meegenomen naar verschillende werkplekken, zoals georganiseerd zijn
 2. Persoonlijke vaardigheden zijn kenmerken die verband houden met de wijze waarop u het werk verricht, zoals geduldig.
 3. Op kennis gebaseerde vaardigheden zijn vaardigheden die door onderwijs of opleiding zijn verworven, zoals boekhoudkundige vaardigheden of vaardigheden op het gebied van projectbeheer.

Wat kan dit voor mij betekenen?

Bij de meeste aanwervingsprocedures zullen werkgevers inzicht willen krijgen in uw sterke punten en vaardigheden. Tijdens de sollicitatieprocedure, het sollicitatiegesprek of in een assessmentcenter zullen ze op zoek gaan naar voorbeelden van uw vaardigheden en sterke punten.

Als u uw eigen sterke punten kent, weet u beter hoe u functioneert. Het helpt u ook om aan anderen uit te leggen waar u graag aan werkt. Misschien hebt u ook persoonlijke voorkeuren met betrekking tot uw ideale werkomgeving, hoe u behandeld wilt worden en hoe u met anderen omgaat.

Als u zich bewust bent van uw sterke punten en voorkeuren, kunt u specifieke banen kiezen op basis van waar u goed in bent en wat voor u aanvaardbaar is.

Vaardigheden zijn dingen die u leert. U kunt ze opdoen door werk, studie of activiteiten die u in uw vrije tijd doet. Als u in staat bent ze te herkennen en over uw vaardigheden te praten, zal het gemakkelijker zijn om uit te werken welke loopbaan u zou willen doen.

Wat kan ik nu doen?

Begrijp wat uw sterke punten en vaardigheden zijn

Praktische tips

Om uw sterke punten en vaardigheden te herkennen, moet u tijd besteden aan het verzamelen van informatie over wanneer en hoe u succes hebt. Er zijn veel verschillende manieren om meer te weten te komen over uw sterke punten, en het is belangrijk om deze vanuit verschillende gezichtspunten te begrijpen. Gebruik de onderstaande praktische tips om uw sterke punten en vaardigheden te identificeren:

 1. Luister naar feedback

U kunt een duidelijk zelfbeeld ontwikkelen door te luisteren naar wat anderen over u te zeggen hebben. Een van de meest betrouwbare bronnen zijn mensen die u goed kennen. Luister naar welke positieve kwaliteiten worden genoemd en waar u complimenten krijgt. Op basis hiervan kunt u bepalen welke vaardigheden in uw feedback worden beschreven. U kunt uzelf de vraag stellen: Waarmee vragen mensen mij hen te helpen? Bijvoorbeeld de computer repareren, hun werk nakijken, advies willen over hoe ze een onderwerp moeten onderzoeken, enz.

 1. Stel uw interesses vast

Als u ergens plezier in hebt, is het vaak gemakkelijker om op dat gebied vaardigheden en sterke punten te ontwikkelen. Denk na over wat u het liefst doet en welke vaardigheden u daarbij gebruikt. Als u bijvoorbeeld van koken houdt, kunt u zich misschien concentreren op het volgen van instructies en richtlijnen en nauwkeurigheid tonen.

 1. Begrijp wanneer u het meest productief bent

Noteer gedurende uw dag hoe lang verschillende taken duren en hoe productief u bent binnen die tijd. Als het voelt alsof de tijd snel voorbijgaat en u veel bereikt in een korte tijd, maakt u waarschijnlijk gebruik van uw sterke punten. Maak een lijst van de momenten waarop u zich het meest gefocust voelt, dit zullen vaak de momenten zijn waarop u uw vaardigheden en sterke punten gebruikt. U kunt uzelf de volgende vraag stellen: Wanneer voel ik me het meest productief? Bijvoorbeeld, als u aan het programmeren bent.

 1. Vraag het rechtstreeks aan anderen

Door het te vragen aan vrienden, collega’s of hulpverleners die u vertrouwt, kunt u extra informatie krijgen die u misschien niet had opgemerkt. Vraag de mening van een paar verschillende mensen voor het beste inzicht in sterke punten waarvan u zich misschien niet had gerealiseerd dat u die had. Kies 5 mensen die u goed kennen en stel hen een aantal vragen om te beantwoorden. U zou kunnen schrijven

Ik wil weten wat mijn sterke punten zijn, zodat ik ze kan gebruiken om de juiste baan voor mij te vinden. Ik stel uw mening op prijs – wilt u alstublieft uw mening geven over mijn top 5 sterke punten en vaardigheden.

Dank u voor uw tijd en hulp.

 1. Neem op vaardigheden of sterke punten gebaseerde vragenlijsten af

Er zijn veel kracht- en vaardigheidstests die u kunt doen om uw natuurlijke talenten te identificeren. Doe verschillende online tests en verzamel de resultaten. Bekijk vervolgens de bevindingen en zoek naar gemeenschappelijke thema’s. Dit zal u helpen uw sterke punten te identificeren. Een goed voorbeeld is de gratis VIA Character Strength Assessment: http://www.viacharacter.org.

 1. Zoek naar nieuwe ervaringen

Door nieuwe ervaringen uit te proberen kunt u uw bewustzijn van uw vaardigheden en sterke punten verbreden. Totdat u iets nieuws probeert, beseft u misschien nooit hoe vaardig u bent! U zou verbaasd kunnen zijn over welke sterke punten u ontdekt.

 1. Kijk naar functiebeschrijvingen

Functiebeschrijvingen vertellen u precies waar werkgevers naar op zoek zijn. Lees deze en zoek naar de sleutelwoorden die ze gebruiken, noteer dan de vaardigheden die voor de job vereist zijn. Denk na over de manieren waarop u deze vaardigheden in het verleden hebt laten zien, en schrijf dan een verklaring voor elk van deze vaardigheden, door u de context van het probleem voor de geest te halen en te vertellen hoe u daarop hebt gereageerd. Gebruik deze verhalen om uw sterke punten uit te leggen op sollicitatieformulieren en in sollicitatiegesprekken. Zie ook Hoe bereidt u zich voor op een sollicitatiegesprek.

Hier zijn nog een paar nuttige tips:

 1. Vraag veel mensen om feedback en zo kun u informatie over uzelf verzamelen en de patronen zien die naar voren komen.
 2. Negeer niet te snel gegeven feedback, vergeet niet dat anderen uw vaardigheden anders zullen zien dan u zichzelf misschien ziet
 3. Door nieuwe activiteiten, hobby’s of zelfs vrijwilligerswerk te proberen, kunt u ontdekken wat u wel en niet leuk vindt, wat u helpt uw sterke punten te begrijpen.
 4. Vaak heeft uw universiteit loopbaancentra die u kunnen helpen uw vaardigheden te identificeren, contact op te nemen en te zien of zij u kunnen helpen
 5. Maak een plan over hoe u uw informatie over uw vaardigheden en sterke punten zult verzamelen