Freelancen: Callum bij KreativeInc Agency

Callum is in 2019 afgestudeerd aan de Leeds Beckett University in Creative Media Technology.  Een 9 maanden durende stage bij een mediabureau tijdens zijn studie ging heel goed, maar toen hij eenmaal was afgestudeerd, was zijn nieuwe werkgever niet bereid om over redelijke aanpassingen zelfs maar te praten. Na slechts 3 weken verliet Callum zijn baan, hij had alle vertrouwen in zichzelf verloren. Samen met zijn moeder richtte hij zijn eigen bedrijf op, dat webontwikkeling, webtoegankelijkheidstraining en consultancy aanbiedt.

quotes

Callum is in 2019 afgestudeerd aan de Leeds Beckett University in Creative Media Technology. Hij had eerder een positieve ervaring bij een mediabureau tijdens zijn stage, het bedrijf wist dat hij autistisch was en Callum voelde zich op zijn gemak in deze omgeving vanwege de kleinschaligheid en de lage druk. Hij had niet het gevoel dat hij om aanpassingen hoefde te vragen. 

 

Na zijn afstuderen ontving hij een LinkedIn-uitnodiging van een CEO van een ander mediabureau, en werd hij uitgenodigd voor een gesprek. Hij slaagde erin de baan te bemachtigen en begon er de volgende maand te werken. Gezien zijn eerdere ervaringen bij een soortgelijk bedrijf koos hij ervoor om aanvankelijk niet om aanpassingen te vragen. 

 

Bij deze baan werd Callum in een functie geplaatst waarin hij met klanten sprak en al zijn activiteiten in realtime werden bijgehouden. Hij had het gevoel dat hij niet genoeg ondersteuning of training kreeg. Dit remde zijn prestaties en hij maakte vaak domme fouten.

 

Callum voelde zich onder druk staan en besloot om aanpassingen te vragen. Hij zei dat hij bang was om binnen een bepaalde termijn te werken en vroeg of er iets gedaan kon worden om hem te ondersteunen. Helaas werden de aanpassingen geweigerd en kreeg hij een prestatie waarschuwing. Na slechts 3 weken bij het mediabureau te hebben gewerkt, verliet Callum het bedrijf, omdat hij alle vertrouwen in zichzelf had verloren.

Wat gebeurde er toen?

Nadat hij zijn baan bij het media-agentschap had opgezegd, had Callum besloten dat hij niet meer voor een manager wilde werken en zijn eigen bedrijf wilde beginnen. Zijn moeder was al copywriter wat aansloot op Callums vaardigheden als webontwikkelaar.  Ze besloten samen een bedrijf te beginnen, Callum met het ontwerpen en ontwikkelen van websites en zijn moeder met het schrijven van de inhoud.

Aan het begin van de COVID-19 lockdown hadden klanten geen behoefte meer aan de diensten die Callum en zijn moeder te bieden hadden, vanwege de onzekerheid en de budgetbeperkingen. Callum en zijn moeder dachten na over het bedrijf dat ze runden en realiseerden zich dat zich richten op de toegankelijkheidsaspecten van websites een niche in de markt was. Dit leidde tot de ontwikkeling van KreativeInc agency, een bureau dat webtoegankelijkheidstraining en -consultancy, toegankelijke websiteontwerp en -ontwikkeling en webtoegankelijkheidsaudits aanbiedt (zie https://kreativeincagency.co.uk/).

Callum voelt zich veel positiever over zijn huidige werksituatie, omdat hij flexibele uren en locaties kan werken en weet dat hij volledig eerlijk kan zijn als hij zich ongemakkelijk voelt bij zijn werk, dankzij de samenwerking met zijn moeder. Zijn eigen autisme geeft hem een unieke en waardevolle kijk op webtoegankelijkheid. Hij vindt het ook prettig dat hij zijn eigen bedrijfsvisie creëert, in plaats van die van iemand anders na te streven.

Wat zijn de toekomstplannen?

De ontwikkeling van KreativeInc bevindt zich nog in de beginfase, maar het bedrijf is veelbelovend. Callum en zijn moeder willen een of twee andere mensen in dienst nemen om te helpen met de werkdruk, en hopen in de toekomst verder uit te breiden.

Tips voor huidige studenten en afgestudeerden

  • Vraag om een werkplekbeoordeling op maat om de werkplek autismevriendelijker te maken.
  • Vraag om een redelijk aanpassingsplan voordat u met uw nieuwe baan begint, daar heeft u als werknemer recht op.
  • Wees duidelijk over uw behoeften en voorkeuren, zodat u de discussies over redelijke aanpassingen kunt sturen.

  Tips voor studenten en afgestudeerden die een bedrijf beginnen:

  • Werk samen met iemand die ervaring heeft met het runnen van een bedrijf en ook autisme begrijpt.
  • Laat u nooit ontmoedigen door tegenslagen, zie ze als kansen voor positieve groei.

Tips om te delen met werkgevers

 • Neem deel aan een neurodiversiteitstraining om een beter inzicht te krijgen in autisme en hoe u uw werkplek autismevriendelijker kunt maken.
 • Bied uw werknemers redelijke aanpassingen aan, zij hebben daar recht op. De meeste redelijke aanpassingen zijn goedkoop en kosten weinig moeite.
 • Vraag uw werknemers wat hen zou helpen productiever te zijn en ga waar mogelijk op deze suggesties in.
 • Voer open gesprekken over wat wel en wat niet kan, wees realistisch.
 • Zorg ervoor dat uw werknemers tevreden zijn met de opleiding die ze hebben gekregen. Misschien moet u meer geduld hebben met autistische werknemers, maar het rendement van de investering zal de moeite waard zijn.