Redelijke aanpassingen komen iedereen ten goede: Dynamic Leeds

Kristian, een autistische student aan de opleiding Creatieve Media van de Leeds Beckett University (VK), liep 9 maanden stage bij Dynamic, een gespecialiseerd bedrijf dat interactieve leertoepassingen ontwikkelt voor enkele van ‘s werelds grootste organisaties.  Aanvankelijk had Kristian te maken met een aantal uitdagingen tijdens zijn stage: hij wist niet goed wat hij moest doen, hij had regelmatig korte pauzes nodig en hij had duidelijke instructies nodig. Deze casestudy laat zien hoe zowel Dynamic als Kristian erin slaagden deze uitdagingen te overwinnen en samen te werken om de werkomgeving autismevriendelijker te maken.

quotes
Photograph of

Hoe was de stage georganiseerd?

Toen Kristian op zoek was naar een stageplaats, solliciteerde hij bij Dynamic. Hij kende het bedrijf van een recent gastcollege dat ze hadden gegeven, waardoor hij een duidelijk beeld kreeg van wat ze deden en welk werk van hem verwacht werd.

Tijdens de sollicitatie kreeg hij ondersteuning van het stageteam van Leeds Beckett University, dat zijn cv controleerde en hem enkele tips gaf voor zijn sollicitatie. Kristian koos ervoor om zijn autisme-diagnose in zijn sollicitatie en in het sollicitatiegesprek bekend te maken en legde de nadruk op zijn sterke punten, zoals loyaal, doelgericht, creatief, efficiënt en een goed oog voor detail.

Kristian volgde een werkplekintroductie in de eerste week van zijn stage. Hij vond dit bijzonder nuttig omdat het hem in staat stelde zijn collega’s en de werkomgeving te leren kennen en alles te leren wat hij nodig had, voordat hij aan het werk ging. Hij vond dat Dynamic een vriendelijke werksfeer bood.

Wat waren de uitdagingen?

Al snel worstelde Kristian met de vraag welk werk van hem werd verwacht als hij klaar was met het hem opgedragen werk, en had hij tijd nodig om van zijn werkplek weg te gaan en rond te lopen. Hij maakte zich zorgen dat hij de verkeerde dingen deed of het gevoel had dat hij moest werken wanneer hij kleine pauzes nam. Hij had ook moeite met het begrijpen van vage instructies.

Dynamic had nog nooit een autist in dienst genomen, wat betekende dat ze aanvankelijk een beperkt begrip hadden van autisme. Ze vroegen Kristian om een presentatie te geven aan zijn collega’s over zijn aandoening en hoe die hem beïnvloedde op de werkvloer. Dit hielp de collega’s om te begrijpen hoe ze met Kristian moesten werken, en het hielp Kristian ook om zijn voorkeuren en behoeften onder woorden te brengen. Kristians presentatie bevatte informatie over zijn diagnose (Asperger), hoe Asperger hem beïnvloedde en hoe zijn collega’s op het werk hem kunnen helpen.

Wat waren de aanpassingen?

Dynamic bracht veranderingen aan in het ploegendienstpatroon, frequentere pauzes, dagelijkse één-op-één-vergaderingen, veranderingen aan de omgeving, bv. meer daglicht, temperatuurregeling en de invoering van één persoon (werkmaatje) voor instructies, in plaats van meerdere collega’s. Dit zorgde ervoor dat Kristian duidelijk begreep wat zijn werkprioriteiten waren.

Na deze aanpassingen aan de stage had Kristian het gevoel dat hij wist wat er van hem werd verwacht, wat gevoelens van stress en bezorgdheid verminderde. Wat Kristian bijzonder nuttig vond, was dat hij tussen zijn ‘werkmaatje’ en zijn manager in zat, wat betekende dat hij om advies kon vragen wanneer hij dat nodig had. Hij had ook baat bij wekelijkse evaluatiesessies om problemen en zorgen te bespreken, zodat hij op de hoogte kon blijven van zijn taken.

Tips voor huidige studenten en afgestudeerden

  • Online solliciteren kan gemakkelijker zijn dan in persoon solliciteren.
  • Praat met loopbaanadviseurs/werkbemiddelingsteams om cv’s te controleren en tips te krijgen voor sollicitaties en sollicitatiegesprekken.
  • Wees niet bang om uw autisme in uw sollicitatie te vermelden: concentreer u op de positieve punten en op wat u kunt bijdragen in plaats van op de negatieve punten. Richt u op hoe dit u op een positieve manier onderscheidt van andere mensen. U kunt het dan later hebben over uw behoeften en voorkeuren.
  • Denk aan de plaats van het werk, reizen van en naar het werk dit kan u namelijk stress bezorgen.
  • Overweeg welke werkpatronen voor u het beste werken, dit kan ook deeltijdwerk omvatten.

Tips om te delen met werkgevers

  • Geef de autistische persoon de tijd om over te stappen naar de werkplek, d.w.z. door middel van een introductie op de werkplek voordat hij met de stage of het werk begint.
  • Vraag de autistische persoon wat hem of haar zou helpen, b.v. meer pauzes, één en dezelfde ‘werk-buddy’, eventuele omgevingsbehoeften b.v. verlichting, temperatuur, het willen dragen van een koptelefoon.
  • Wees duidelijk over wat u van hen verwacht en zorg ervoor dat slechts één persoon hen instructies geeft en werk te doen heeft. In het ideale geval zit het “werkmaatje” naast of in de buurt van de autistische werknemer, zodat hij gemakkelijk bereikbaar is voor instructies en ondersteuning.
  • Wees realistisch in wat u van de autistische persoon verwacht, verwacht niet dat hij zijn unieke gewoonten of zijn unieke zwakheden verandert.
  • Wees geduldig en begripvol.
  • Geef lof en feedback op hun werk.
  • Geef tijdens functioneringsgesprekken eerder opbouwende dan kritische beoordelingen.
  • Zorg voor een goede structuur van het werk, zodat de autist niet met lege handen staat als hij eerder klaar is met het hem opgedragen werk dan verwacht.
  • Houd bij de recrutering evenveel rekening met autisten als met ieder ander. Overweeg ook om op sollicitatieformulieren te zetten dat autisten net zo welkom zijn om te solliciteren als ieder ander.