Collega’s aan boord krijgen: Autistische Doctorandus Wetenschapper

Zelfs met hoge kwalificaties kan het vinden van een baan als autistische afgestudeerde nog een uitdaging zijn. Deze casestudy gaat in op de uitdagingen van het vinden van een baan als autistische, gepromoveerde in Frankrijk en geeft tips en inzicht in hoe je de uitdagingen van het zoeken naar, solliciteren naar en vinden van werk kunt overwinnen. Collega’s erbij betrekken en hun begrip van autisme vergroten was cruciaal.

quotes

Hoe werd de baan gevonden?

De afgestudeerde was op zoek naar een woning en was bezig met een aanvraag voor sociale huisvesting. Zij waren in contact gebracht met een professional om hen te helpen geschikte woonruimte te vinden. De deskundige werkte ook met autisten en had contacten met de afdeling gehandicapten van de Franse regering. Via deze contacten werd de afgestudeerde in contact gebracht met het Aspie-Friendly-programma (link toevoegen naar aspie-friendly charter), een Frans programma voor de integratie van autisten op universiteiten en in het beroepsleven.

Met de hulp van het Aspie-Friendly team kon de afgestudeerde ondersteuning krijgen bij het solliciteren en het voeren van sollicitatiegesprekken, iets wat de afgestudeerde moeilijk en overweldigend vond. Ze hielpen de academicus ook om zijn autisme bekend te maken aan zijn werkgever, wat betekende dat de werkgever een beter begrip kreeg van de aandoening en hoe het de academicus specifiek beïnvloedde, bv. een behoefte aan organisatie en zijn voorkeursmanier om dingen te doen. Aanvankelijk kreeg de afgestudeerde een tweejarig contract aangeboden, maar hij kreeg een vaste aanstelling nadat hij zijn vaardigheden in de werkomgeving met succes had kunnen demonstreren.

Wat waren de aanpassingen?

Het onderzoeksinstituut dat de autistische afgestudeerde in dienst nam, kreeg een autismeopleiding aangeboden, waardoor het personeel begreep hoe zij met autisten moest werken. Daarnaast vond binnen het onderzoeksinstituut een gesprek plaats over de afgestudeerde, zijn diagnose en de gevolgen daarvan voor de afgestudeerde, zodat de collega’s de behoeften en voorkeuren van de nieuwe werknemer begrepen. De nieuwe werknemer kreeg ook ondersteuning om het institutionele kader te begrijpen, evenals persoonlijke steun voor problemen in zijn privéleven die zijn werkvermogen hadden beïnvloed.

Na twee jaar is de ondersteuning nog steeds actief, iets wat bijzonder nuttig was tijdens de COVID-19 lockdown.

Tips voor huidige studenten en afgestudeerden

  • Volg uw passie, geef niet op.
  • Ga op zoek naar ondersteuningsprogramma’s zoals Aspie-Friendly in Frankrijk.
  • Wees niet bang om uw autisme bekend te maken en ondersteuning daarbij te krijgen, werkgevers kunnen aanpassingen doen om de werkplek beter voor u te maken.
  • Zoek mensen die u goede referenties of aanbevelingsbrieven kunnen geven.

Tips om te delen met werkgevers

  • Als een persoon tijdens de recrutering wordt begeleid door diensten, zoals het Aspie-Friendly programma, neem dan contact op met het team om een beter inzicht te krijgen in autisme, en hoe het die persoon beïnvloedt.
  • Bedenk hoe autisme van invloed kan zijn op de kandidaat, bijvoorbeeld door het maskeren (camoufleren/verbergen van autisme en/of het compenseren van autisme door aangeleerd sociaal gedrag te vertonen), wat van invloed kan zijn op hun interviewvaardigheden. Door hiermee rekening te houden, geeft u autisten dezelfde kansen en mogelijkheden als ieder ander.
  • Bedenk hoe moeilijk sollicitatiegesprekken kunnen zijn voor mensen met autisme. Is er een betere manier voor hen om hun vaardigheden te tonen?
  • Vraag de persoon met autisme wat hem zal helpen efficiënter te werken, b.v. frequentere pauzes, flexibele werktijden, een mentor enz.
  • Toegang tot ondersteuning na de aanwerving om hulp te bieden bij mogelijke problemen die zich kunnen voordoen.
  • Bied ondersteuning aan autistische werknemers gedurende het hele arbeidsverloop, niet alleen bij de aanwerving.