University College Cork – Mentorschapsprogramma

University College Cork is het toonaangevende onderzoeksinstituut van Ierland, met uitstekende ondersteuningssystemen en talloze mogelijkheden om zich zowel academisch als persoonlijk te ontwikkelen. Na vast te hebben gesteld dat gehandicapte afgestudeerden van de UCC na hun afstuderen slechte baankansen hadden, sloegen de UCC-carrièredienst en de dienst voor ondersteuning van gehandicapten de handen in elkaar om een wederzijds mentorprogramma voor autistische studenten met werkgevers te ontwikkelen.Het één-op-één-programma bleek een groot succes en leverde voor alle betrokkenen een win-winsituatie op. UCC heeft veel zeer positieve feedback ontvangen van zowel werkgevers als studenten.

quotes

Wat was de achtergrond?

Door onderzoek van de na het afstuderen behaalde resultaten van gehandicapte UCC-afgestudeerden over een periode van 5 jaar, werden een aantal grimmige bevindingen aan het licht gebracht:

  • 50% had een voltijdse baan
  • 14% had een deeltijdbaan
  • 36% was werkloos (van hen had 50% nooit werk gehad).

Naast andere initiatieven hebben de dienst voor loopbanen van de UCC en de dienst voor ondersteuning van gehandicapten de handen ineengeslagen om een wederzijds mentorprogramma voor autistische studenten met werkgevers te ontwikkelen.

Hoe werkt het mentorschap?

Laatstejaarsstudenten worden gekoppeld aan een mentor uit het bedrijfsleven en komen tijdens het academiejaar 4-6 keer met hem of haar bijeen om een aantal ontwikkelingsthema’s van hun keuze te bespreken. Het doel van dit programma is de ontwikkeling van inzetbaarheidsvaardigheden bij deze studenten te ondersteunen, die op hun beurt hun overgang van het laatste jaar universitair onderwijs naar de arbeidsmarkt zullen ondersteunen.

Mentoren hebben meestal een vrij hoge functie, op managementniveau. Hun kennis van autisme varieert, hoewel er in het begin meestal weinig kennis is. Desondanks zijn de werkgevers over het algemeen zeer enthousiast om betrokken te raken en de leerlingen te ondersteunen. 

Om werkgevers te helpen hun onzekerheden te overwinnen over wat het ondersteunen van een autist inhoudt, organiseert UCC regelmatig forumbijeenkomsten waar werkgevers die geïnteresseerd zijn in het mentorschapsprogramma meer te weten kunnen komen over autisme en enkele mythes kunnen ontkrachten. Zij bespreken kwesties in verband met autisme in de context van aanwerving, selectie, opleiding en ontwikkeling. Het doel is te informeren, informatie uit te wisselen en beste praktijken te ontwikkelen.

Wat is de impact?

Het mentorschap is opgezet als een programma waar beide partijen baat bij hebben, dus het is voor alle betrokkenen een win-winsituatie. UCC heeft veel zeer positieve feedback gekregen van zowel werkgevers als studenten.

Voor de meeste deelnemende studenten is dit hun eerste ervaring met de professionele werkomgeving. Voor veel mentoren is het de eerste keer dat ze hun eigen werkplek zien door de lens van een gehandicapte, en ontdekken welke dagelijkse uitdagingen dit met zich mee kan brengen. Een positief (en bedoeld) neveneffect is dat het begrip van werkgevers voor autisme er aanzienlijk door toeneemt, en dat de mentor vaak een autisme-ambassadeur binnen hun organisatie wordt.

Een voorbeeld is een studente met weinig werkervaring en weinig zelfvertrouwen. Door haar te koppelen aan een mentor in de sector en samen te werken, kon zij solliciteren naar een zomerstage bij een multinationaal technologiebedrijf, dat haar vervolgens een baan aanbood na afloop van de stage van 3 maanden.