University College Cork – Inzetbaarheidsvaardighedenprogramma

University College Cork is het toonaangevende onderzoeksinstituut van Ierland, met uitstekende ondersteuningssystemen en talloze mogelijkheden om zich zowel academisch als persoonlijk te ontwikkelen. Na vast te hebben gesteld dat afgestudeerden met een handicap van de UCC na hun afstuderen slechte baankansen hadden, hebben de loopbaandienst van de UCC en de dienst voor gehandicaptenzorg de handen in elkaar geslagen om een programma voor inzetbaarheidsvaardigheden voor autistische studenten te ontwikkelen.

quotes

Wat was de achtergrond?

Na onderzoek van de resultaten na het afstuderen van gehandicapte UCC-afgestudeerden over een periode van 5 jaar, kwamen een aantal grimmige bevindingen aan het licht:

  • 50% had een voltijdse baan
  • 14% had een deeltijdbaan
  • 36% was werkloos (van hen had 50% nooit werk gehad).

Naast andere initiatieven hebben de loopbaandienst van de UCC en de dienst voor hulp aan gehandicapten samen een programma voor inzetbaarheidsvaardigheden voor autistische studenten ontwikkeld.

Wat houdt het programma inzetbaarheidsvaardigheden in?

UCC heeft het programma ontwikkeld in samenwerking met ASPECT, een ondersteuningsdienst voor autistische volwassenen in Cork. Het bestaat uit 2 delen:

  1. Op zoek naar uw toekomst – Dit zijn twee workshops om studenten te helpen uitzoeken wat ze willen doen op het gebied van loopbaanontwikkeling.
  2. Programma voor inzetbaarheid en vaardigheden – 9 sessies over: teamwork, communicatievaardigheden, cv’s, sollicitatiegesprekken, informatieverschaffing, tijdbeheer, conflictoplossing en onderhandelingsvaardigheden, en een praktijkinterview. Alle sessies zijn interactief en worden bijgewoond door groepen van ongeveer 12 studenten.

Veel studenten met autisme hebben inmiddels aan dit programma deelgenomen, waarbij hun bewustzijn van vaardigheden die voor de professionele werkplek vereist zijn, wordt ondersteund en ontwikkeld. UCC heeft veel zeer positieve feedback ontvangen van zowel werkgevers als studenten over het programma inzetbaarheidsvaardigheden. Er zijn nu plannen om vrijwillige werkervaring aan het aanbod toe te voegen.

Tips om te delen met loopbaanadviseurs

  • Doorgaan met individuele loopbaanbegeleiding naast deze groepssessies.
  • Ga de dialoog aan met werkgevers. Veel bedrijven willen graag betrokken raken bij initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie.