Fontys Hogeschool Eindhoven Student+ Services

De Nederlandse Fontys Hogeschool biedt talentgericht onderwijs aan iedereen die geïnteresseerd is in technologie, ondernemerschap en creativiteit. Student+ is een dienstverlening die ondersteuning biedt bij het ontwikkelen van de talenten van studenten met ADHD, autisme, angst en dyslexie, maar ook van studenten die alleen ondersteuning nodig hebben bij het plannen en organiseren van hun studie, of die lichamelijke of psychische beperkingen hebben.

quotes

Wat Student+ dienstverlening doet

Student+ dienstverlening bij Fontys Hogeschool is in eerste instantie ontwikkeld door een personeelslid wiens zoon autistisch was, met als doel de beschikbare ondersteuning voor studenten te verbeteren. Aanvankelijk werd het project ontwikkeld binnen de School of IT, maar het project is sindsdien gegroeid, met andere afdelingen van de organisatie die betrokken zijn bij de ondersteuning van alle studenten (niet alleen autistische studenten). De
ondersteuning varieert van planning, communicatie, teamwerk en vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het voltooien van studies. Dit wordt op twee manieren aangeboden:

  • individuele coaching, aangeboden door een team van 43 vrijwilligers, en
  • workshops en trainingen t.a.v. bijvoorbeeld planning en hoe feedback te geven en te ontvangen.

Medewerkers van Student+ bieden niet alleen ondersteuning aan studenten, maar coachen en adviseren ook docenten, HR-personeel en andere collega’s binnen de school. Dit gebeurt op een een-op-een-basis waar collega’s advies en ondersteuning kunnen krijgen, maar ook in workshops waar beste praktijken worden besproken.

Wat is de volgende stap?

De Student+ diensten zijn zeer goed ontvangen binnen de School of IT, en andere afdelingen van Fontys (bijvoorbeeld de School of Applied Science en de School of Engineering) maken nu aanpassingen en gebruiken hun eigen versies van de Student+ diensten.

Medewerkers van de Student+ dienstverlening van Fontys zijn ook bezig met het opstarten van een Autisme Ambassade, die tot doel heeft autistische medewerkers te verenigen, hen een stem te geven binnen de organisatie en de gelegenheid te geven ervaringen uit te wisselen. Dit is nog in de opstartfase, maar gezien het succes van de Student+ dienstverlening zou de Autisme-ambassade veelbelovend moeten zijn.

Student+ dienstverlening is van plan te blijven samenwerken met projecten zoals IMAGE en overal waar positieve veranderingen kunnen worden doorgevoerd om de studies en de werkgelegenheid inclusiever te maken.

Tips om te delen met docenten

  • Informeer uzelf over autisme. Maak gebruik van de opleidingsmogelijkheden die worden aangeboden door nationale of regionale autisme-organisaties (zie de bronnen in de gids voor goede praktijken voor academici).
  • Neem de feedback van autistische leerlingen en personeelsleden ter harte, luister naar hen en voer hun ideeën waar mogelijk uit.
  • Denk eraan, beste praktijken voor autistische leerlingen zijn beste praktijken voor ALLE leerlingen. Iets dat autistische leerlingen ten goede komt, komt iedereen ten goede.

Tips om te delen met werkgevers

  • Overweeg een autisme-ambassadeur aan te stellen, of een Autisme-ambassade op te richten, binnen uw organisatie. Dit kan een platform creëren voor werknemers met autisme om een veilige plek te hebben en hen een stem te geven binnen het bedrijf.