Onafhankelijke begeleiding voor studenten en afgestudeerden met een handicap in Nederland

Studeren en Werken op Maat (SWOM) is een Nederlandse organisatie die coaching biedt aan gehandicapte jonge professionals. Ze werken samen met universiteiten en andere organisaties om studenten en afgestudeerden te ondersteunen bij het afronden van hun studie, het vinden van werk en het omgaan met andere levensdilemma’s. Ongeveer 70% van hun cliënten heeft een autisme diagnose. Wij spraken met de ervaren SWOM-coach Irene Stortenbeek om meer te weten te komen over hoe zij succes boeken.

quotes

In Nederland verwijzen nogal wat universiteiten autistische studenten door naar externe dienstverleners in plaats van zelf gespecialiseerd loopbaanadvies te geven. Cliënten kunnen ook door andere organisaties worden doorverwezen, en de betaling kan gebeuren via een persoonlijk budget dat wordt geregeld met het gemeentelijke bureau voor sociale voorzieningen of via andere middelen. 

Hoe werkt job-coaching?

SWOM biedt job-coaching voor, tijdens en na het sollicitatieproces. Een belangrijke eerste stap is het opstellen van een profiel waarin staat wat een cliënt nodig heeft om zo effectief mogelijk te kunnen werken. Dit zorgt ervoor dat er duidelijk met de coach gecommuniceerd wordt over hoe autisme de cliënt beïnvloedt. Daarnaast zorgt het voor heldere communicatie met (toekomstige) werkgevers en collega’s. 

SWOM begeleidt jonge professionals met een intensief traject (gemiddeld vijf maanden) naar de fase waarin zij succesvol kunnen starten in een fulltime baan die past bij hun competenties en inzetbaarheid.

Als de klant eenmaal een baan heeft, organiseert SWOM regelmatige evaluaties met werkgever en werknemer, zodat eventuele problemen kunnen worden geïdentificeerd en opgelost. Bijvoorbeeld een ICT-afgestudeerde die er bij zijn eerste baan achter kwam dat de typische ICT-omgeving te snel en te overprikkelend was. De afgestudeerde had meer tijd nodig voor inwerken, reflectie en evaluatie. Dit soort problemen kan worden aangepakt met een beter begrip van autisme door de werkgever en enkele aanpassingen van de werkplek.

Wat maakt het zo effectief?

Omdat de SWOM een onafhankelijke organisatie is, kan zij vrijer communiceren en onderhandelen met verschillende belanghebbenden naast hun cliënten. Belangrijke partijen zijn bijvoorbeeld de universiteit, werkgevers, gemeenteraad, de nationale uitkeringsinstantie en sociale zorgafdelingen. 

Ze hebben ook geleerd dat sociale ondersteuning belangrijk is voor cliënten. SWOM organiseert een buddynetwerk voor cliënten en houdt bijeenkomsten over belangrijke thema’s voor jonge professionals, zoals het beheren van financiën. 

Tips voor huidige studenten en afgestudeerden

Tips om te delen met werkgevers

  • Omarm autisme en begrijp wat de positieve en negatieve gevolgen kunnen zijn voor elke cliënt.
  • Richt u op wat werknemers nodig hebben om een baan duurzaam te maken – dat kunnen aanpassingen op de werkplek zijn, of een kortere werkweek