Aspie-Friendly bedrijfshandvest

Universiteiten stelden vast dat autistische studenten en afgestudeerden vaak moeilijkheden ondervonden bij het vinden van een baan of een stageplaats. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van het “Aspie-Friendly bedrijfshandvest”, dat door 20 Franse universiteiten is ontwikkeld. Het handvest werkt met werkgevers uit zowel de openbare als de privésector en tot nu toe hebben meer dan tien bedrijven zich erbij aangesloten, waaronder Microsoft Frankrijk en AutiConsult, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in de tewerkstelling van autisten.

quotes

Wat biedt het handvest?

Het handvest biedt werkgevers ondersteuning in de vorm van een op autisme gerichte opleiding, waarvan is gebleken dat deze het begrip van autisme bij de werkgevers verbeteren. Dankzij deze opleiding voelen autistische werknemers zich beter begrepen, dat zij verzoeken kunnen maken voor veranderingen in de omgeving, bv. verlichting of een rustige omgeving, en kunnen zij zich over het algemeen beter concentreren op hun werk. 

 

Het handvest brengt ook autistische studenten en de werkgevers met elkaar in contact, door de functies vast te stellen waarop de studenten kunnen solliciteren, de studenten ondersteuning te bieden bij het aanwervingsproces en hen ondersteuning te bieden wanneer ze eenmaal zijn aangenomen.

Ontvangst van het handvest

Bedrijven wilden zich graag bij het handvest aansluiten, omdat zij inzagen dat innovatie voortkomt uit diversiteit, en hoewel er bij het in dienst nemen van autisten enkele belemmeringen kunnen zijn, kunnen deze gemakkelijk worden overwonnen met begrip, begeleiding en de juiste werkomgeving.

 

De ontwikkeling van het “Aspie-Friendly” handvest heeft lof geoogst van zowel werkgevers, die met veel plezier met autistische collega’s hebben samengewerkt, als autisten die erin geslaagd zijn werk te vinden (in één geval iemand die nog nooit werk had gehad, ondanks het feit dat hij 20 jaar geleden zijn doctoraat had afgerond!)

 

De toekomst van het “Aspie-Friendly” handvest is veelbelovend, met de hoop om opleidingsmateriaal te ontwikkelen dat gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen die een autistische werknemer wil aanwerven en om samen te werken met de nationale overheid in Frankrijk om de aanwerving van autistische afgestudeerden te verbeteren.

Tips voor huidige studenten en afgestudeerden

 • Verberg uw autistische trekjes niet, het kan vermoeiend zijn.

Tips om te delen met docenten

 • Informeer uzelf over autisme. Maak gebruik van de opleidingsmogelijkheden die door nationale of regionale autisme-organisaties worden aangeboden (zie de bronnen in de gids voor goede praktijken voor werkgevers).
 • Ga op zoek naar en leg contacten met werkgevers die graag een neurodiverse beroepsbevolking willen hebben – creëer mogelijkheden om deze werkgevers in contact te brengen met uw neurodiverse studenten en afgestudeerden.

Tips om te delen met werkgevers

 • Informeer uzelf over autisme. Maak gebruik van de opleidingsmogelijkheden die door nationale of regionale autisme-organisaties worden aangeboden (zie de bronnen in de gids voor goede praktijken voor werkgevers).
 • Denk na over hoe uw organisatie functioneert, met name uw aanwervingsproces, en ga na of een autist evenveel kans maakt om bij u in dienst te treden als iemand anders.
 • Denk niet over inclusie als een beperking; inclusie zal uw werk verbeteren.
 • Diversiteit is een voordeel, een divers personeelsbestand kan op een aantal manieren worden bevorderd, bijv.
  • Het plaatsen van personeelsadvertenties op verschillende plaatsen, bv. banenwebsites die specifiek op diversiteit gericht zijn
  • Benadruk uw inzet voor diversiteit op uw bedrijfswebsite
  • Een gevarieerde groep werknemers betrokken bij het solicitatieproces en de bijbehorende gesprekken
  • Recruiters opleiden in onbewuste vooroordelen